HTZ

Turistička pristojba samo online

Prošle godine bio je tranzicijski period prelaska na online plaćanje turističkih pristojbi

Nautičari su prošle godine turističku pristojbu mogli plaćati online ili u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava, a sada je fizička kupovina ukinuta. Riječ je o procesu digitalizacije koji se kontinuirano uvodi, a njime će osim efikasnosti rada lučkih kapetanija, biti smanjena i gužva a nautičari neće gubiti vrijeme
Smanjenjem gužve “na šalteru” se osim poslovnog olakšanja, istovremeno smanjuje mogućnost od širenja virusa, što je važno u  trenutku pandemije.

HTZ i Ministarstvo Mora dogovorili su se da će se naplata turističke pristojbe u nautici obavljati isključivo putem nautika.evisitor.hr stranice. Isto tako, nautičari koji su vlasnici plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma, pristojbe više ne mogu kupiti u prostorijama lučkih kapetanija i ispostava. Direktor HTZ-a, Kristijan Staničić pohvalio se da se platforma lansirana prošle godine pokazala uspješnom, te je osim na hrvatskom jeziku, dostupna i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, odnosno s govornih područja najvećeg broja nautičara u Hrvatskoj.

Platforma podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brendova, a nakon izvršenog plaćanja, nautičar će dobiti potvrdu na svoju email adresu, te ju čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu. Prema zakonu o turističkoj pristojbi, nautičari mogu platiti prema duljini plovila, a od prošle godine i prema broju osoba, odnosno prema broju noćenja.

HTZ je pripremio promotivne materijale na 9 jezika koji sadrže upute za korištenje portala. Dostupni su na engleskom, njemačkom, talijanskom, slovenskom, mađarskom, češkom, nizozemskom, francuskom i poljskom jeziku. Što se tiče chartera, tu se ništa nije promijenilo, odnosno gosti plaćaju turističku pristojbu pravnoj ili fizičkoj osobi s kojom su ugovorile pružanje usluga na plovnom objektu.

Foto: HTZ