Eya Guezguez

Tragedija u Tunisu

Sedamnaestogodišnja olimpijska jedriličarka Eya Guezguez poginula tijekom treninga

Eya Guezguez koja je skupa sa sestrom predstavljala Tunis na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine u ženskoj klasi 49erFx, poginula je tijekom treninga u nedjelju 10. travnja. Eya se prevrnula uslijed snažnog vjetra tijekom treninga sa sestrom Sarrom, ispred Tunisa.

Sestre su na posljednjim Olimpijskim igrama Tokyo 2020 završile na začelju flote koju čine 21 ekipa. Olimpijski savez Tunisa obavijestio je javnost o tragediji koja se dogodila krajem prošlog tjedna. Njihov trener se u trenutku nesreće nalazio pokraj jedrilice u gumenjaku, te je uspio osloboditi Sarru iz zapletene opute prije nego što je uspio utvrditi gdje je Eya, a zatim je pokušao postupak reanimacije. Mlada olimpijka je prevezena u bolnicu gdje je proglašena mrtvom zbog utapanja.

Incident je šokirao sportsku zajednicu Tunisa i u dijelu javnosti postoje negodovanja, te se postavljaju pitanja oko organizacije i upitne sigurnosne opreme. Pokrenuta je istraga okolnosti incidenta koji se dogodio nekoliko sati prije nego su vjernici Islamske vjeroispovijesti trebali prekinuti post devetog dana Ramazana. „Neka se Bog smiluje preminuloj, podari joj vječni počinak u raju, a njenoj obitelji i rodbini i cijeloj sportskoj obitelji podari lijepo strpljenje i utjehu,” stoji u priopćenju saveza.