sol1

Test Solaris 50

Ovo nije samo velika jedrilica zavidnih linija, nego moćan stroj kojim se upravlja lakše nego malom barkom

 

Otkad je predstavljena u proljeće prošle godine, jedva smo čekali da se stvori prilika isprobati ovu talijansku ljepoticu. I dočekali smo! Ladies and gentlemen, Solaris 50. Čitatelji Mora imali su je prilike pobliže upoznati na sajmovima u Cannesu, Genovi i u Biogradu prošle jeseni. Nije to nešto novo, ali Talijani stvarno znaju kako napraviti lijepe linije… A za lijepu liniju nečega se moramo odreći. Pa tako i kod ove barke iz Aquileie, “nedostaje” puno toga što imamo običaj vidjeti na palubi neke natrpane 50-ice. No ovo nije bilo kakva “pedesetka”, već izrazito stilski dotjerana jedrilica s performansnim trupom, ali stvorena za jednostavno i lagano upravljanje s manjom posadom.

sol3

Drugim riječima, ne treba biti profesionalni skiper da bismo na njoj jedrili brzo. Riječ je o drugoj verziji Solarisova uspješnog modela iz 2015., koja je godinu kasnije zaslužila titulu European Yacht of The Year u kategoriji performance cruiser. Već u trenutku predstavljanja prvog trupa brodogradilište je prodalo 20 primjeraka “na slijepo”, zahvaljujući reputaciji prijašnjeg modela i kvalitete gradnje po čemu je Solaris poznat.

default
default

(…)

Prije nego što smo se otisnuli na more, na brzinu smo razgledali eksterijer. Ono što me je isprva začudilo i zbunilo je stavljanje Solarisa 50 u kategoriju performance cruiser jer nema tipičnu opremu za taj tip jedrilice. Međutim, stvar je samo percepcije onoga što se marketinški stavlja u isti koš. U suštini ta kvazikategorija i ne znači puno, jer Solaris 50 je pravi performansni krstaš – brza, luksuzna i opremljena za dugu plovidbu. Po želji, vlasnik je može opremiti svom silom regatne opreme, no tada se gubi smisao ove ideje dizajna, koji kao takav pruža užitak u brzoj i jednostavnoj plovidbi. Na njoj ne treba puno raditi da bismo uživali u brzom jedrenju, a to je osobina koju traže manje-više svi jedriličari, posebno oni koji jedre u paru, manje iskusni ili jedriličari koji više nisu u cvijetu mladosti. (…) Više pročitajte u 271. broju Mora.

Testirao: Željko Perović Huck
Napisao: Teo Marević
Snimili: Teo Marević i Marin Srzić