ryck3

TEST Ryck 280

Prvi u svijetu testirali smo prvi trup prvog modela novog brenda Hanse Yachts i sjajno se zabavili na visokom moru

Prvi u svijetu imali smo čast isprobati prvi trup prvog modela novog Hanseovog brenda — Ryck 280. Taj nas je mukotrpni zadatak čekao dan nakon izvrsnog sajma u Cannesu, pa smo se na test uputili magistralom uz Azurnu obalu, da bi se s predstavnicima novog brenda Ryck našli u marini Port la Napoule smještenoj ispod krasnog dvorca Château de La Napoule. Testiranje smo napravili pred očaravajućom obalom podno parka prirode Pointe de l’Aiguille, u čije se žarko zelene borove, brončano zemljane stijene i azurnu boju mora Ryck savršeno uklopio.

Nije sve u ljepoti, ali bili bismo licemjerni kada bismo kazali da nam kod odabira broda nije jedan od najvažnijih kriterija. Barem kada je riječ o kupovini rekreativnih plovila. Ako odijelo čini čovjeka, onda Ryck čini vlasnika zadovoljnim. S nama je na testu bio i vlasnik i djelovao je sretno. Radi se o tipu glisera koji sintetizira generalno sve želje suvremenog vlasnika brzog motornjaka. Atraktivan i sportski izgled, brzina, stepenasti trup, T-top, roll bar, ozbiljna mrcina na krmenom zrcalu, sunčalište na provi, kabina za dvoje, kupaonica, audiosustav… a sve to po cijeni koja ruku na srce nije mala, ali konkurira vrućom robom među etabliranim brendovima.

ryck2

Zajedljivci će reći da je tvorac Rycka našao uzore u Axoparu, što nije teško pomisliti, jer ipak je riječ o brodicama za istu namjenu. Ipak, osim činjenice da se radi o brzim motornjacima s modernim karakteristikama poput stepenastog trupa, centralnom walkaround konzolom i izvanbrodskim pogonom, razlike su velike. Osim toga, iza imena Ryck stoji jedno od najznačajnijih europskih brodogradilišta, čiji je utjecaj na vrijednosti „modernog” u brodogradnji rekreativnih plovila itekako bitan.

Naime, Ryck je najsvježiji brend njemačkog brodogradilišta Hanse Yachts AG koje pod sobom ima i brendove Hanse, Dehler, Moody, Privilège, Fjord i Sealine. Brend nosi ime koje će na švedskom govornom području zasigurno izmamiti pokoji osmijeh, no šalu na stranu, Ryck je nazvan po istoimenoj rijeci koja prolazi kroz Greifswald, grad na Baltičkom moru gdje je smješteno brodogradilište. S Ryckom, Hanse penetrira u bazen tržišta u kojem trenutačno najbolje plivaju Axopar i Saxdor, a s obzirom na brodogradilišne kapacitete i postojeću prodajnu mrežu Hanse Yachts, ne bi trebali dugo čekati na uspjeh. Ono što Rycka razlikuje od konkurencije jest što u 28 stopa brzog i naočitog walkaround glisera nudi kabinu s komotnim ležajem za dvije osobe, kupaonicu pristojne veličine, po konkurentnoj cijeni. Takva udobnost može se naći tek na usporednim gliserima duljine od 35 stopa i više. (…) Više pročitajte u 262. broju Mora.

ryck1