novi1

Suha ričina i marine

U okrilju Novog Vinodolskog su dvije nove marine sa suhim vezovima i servisima.

Srećom popustila je pandemijska stega pa smo mogli skoknuti do nekog portića. Dakako, neće biti dugih ćakula, a i tko zna hoće li se netko i usuditi s nama razgovarati. Ništa zato, vidjet ćemo što će biti! Nas trojica jedva dočekasmo izlazak pa ma kakav bio. Učinilo nam se manje izazovno, s obzirom na sveukupnu situaciju, zaputiti se u Novi Vinodolski. U drugu ruku, razmišljali smo, bit će pak dovoljno izazovno s obzirom na moguća turistička nadanja za predstojeću sezonu, a moguće se ukažu i neki konkretni pokazatelji. Ipak Novi Vinodolski je relativno blizu njegovim, a i ukupno hrvatskim, glavnim turističkim izvorištima: Ljubljana je udaljena 170 km, Trst 122 km, Zagreb 180 km, Budimpešta 550 km, Beč 558 i München 590 km.

Ne treba zanemariti, dapače, u njegovom su okrilju dvije nove i dobro opremljene marine sa svojim suhim vezovima i servisima. U obje su se prve jahte vezale početkom ljeta 2017. godine pa se Novi Vinodolski te godine velikim slovima upisao na nautičku kartu Jadrana. Pa, hajdemo vidjeti možemo li naslutiti što nas čeka ovoga ljeta!

Današnje područje Novog Vinodolskog oduvijek je bilo raskrižje, odnosno važno odmorište na putovima koji su povezivali krajeve prema sjeverozapadu (nekada Bakar, danas Rijeka) i jugoistoku (Senj), ali bio je i veza sa šumovitim zaleđem. Dakako, more pred njim bilo je veza s cijelim svijetom.

novi2

novi3