plivarica1

Sporovozni ribolov

Dignuto je sidro, Biokovac je napravio dva kruga oko svićarice. Svi su bili na svojim mjestima. Sve je spremno. Mola!

Bili smo točni! Tik koju minutu prije 19 sati zakoračili smo na Biokovac. Ekipa je već tu. Jedan za drugim, kako sam ih već zatekao, Roberto, Ivo, Vinko, Ivo, Miro, Ričard i Zoran. A onda je užurbano od prove došao i kapitano, vlasnik plivarice Toni Linčir. Odvezani su konopi, po krmi vučemo dva manja broda, jedan je svićarica (loja), a drugi će snagom motora držati Biokovca dok se bude stezala mreža, i isplovljavamo iz uvale Stonca dijelu prostrane uvale Sv. Jurja u kojoj se smjestio grad Vis.

Na izlazu iz uvale prolazimo mimo usamljenog ribara koji lovi lignje. Toni je doviknuo: Ća je? Odgovor je trenutno stigao: Četiri, pet! Sumnjičavi smo bili prema ovome odgovoru poznajući naviku ribara kad će umanjiti, a kad uvećati ulov. Već smo daleko izvan Viške vale, a brzina broda se ne povećava. Čuje se ravnomjerni rad motora kao da netko u potpalublju nešto nježno propuhuje, ali brzina stabilno sporovozna. Ništa ne prigovaramo jer na moru je bonaca, ugodno je toplo, posada razgovorljiva, ma ne možeš ljepše poželjeti.

Noć je već od davna zamijenila suton i obrisi okolnih otočića i hridi, a ima ih podosta, izgubili su se u noćnoj tmini. Dakako, Mjesec neće obasjati krajolik jer lov male plave ribe obavlja se u noćima bez Mjeseca (mrak, u dijalektu mrok) ili u najgorem slučaju kad je kratkotrajno na nebu. Pouzdamo se u iskustvo kapetana Tonija i Zorana za timunom i, dakako, navigacijskih uređaja. Veći dio posade prikraćuje vrijeme kartanjem, a mi smo se skupili na provi broda, odakle Toni može brzo do timuna (kormila) ili kroz otvoren prozor doviknuti kormilaru kad skrenuti. Livo! Još! Livo Pločice.

plivarica2

Osim toga, i instrumenti su mu u vidnom polju. Sve je pod kontrolom! Još nas Robert, onako uz put, upozorava da se nekad vjerovalo da gaženje po konopima na brodu, a bili su nam na dohvat nogu, nije dobar znak za ribare. Posebno nije dobro pokazat guzicu provi! Pazili smo da ne bi nešto od ovoga učinili. Upitao je Tonija: Gren šekat provu? Može!

Administrativne obveze

Braslav više nije mogao izdržati pa je upitao: Toni, gdje ćemo? Gremo vanka Rukavca (mjesto na jugoistočnom dijelu otoka Visa). Bit će noćas gužva jer su nas otkrili da smo ništo lovili ovih noći. Tako doznajemo da su prošlu noć ulovili 7-8 tona inćuna. S ulovom su izuzetno zadovoljni, ali kako se za nj među ribarima brzo doznalo, logično je večeras očekivati gužvu na izdašnom ribolovnom području. Brzo se to i potvrdilo. (…) Više pročitajte u 256. broju Mora.

plivarica3