spirit-electric-flyer-768x432

Spirit Yachts elektro foiler

BAR Technologies i Spirit Yachts zajednički grade električni foiling motornjak klasičnih linija Electric Flyer

Ovaj neobični spoj moderne tehnologije i klasičnog dizajna, proizašao je iz želje naručitelja, inače vlasnika impresivne superjahte, jedrilice Spirit 111. Za sad je objavljeno tek nekoliko vizuala i opis budućeg foilera. Tvrtka BAR Technologies poznata je po navalnoj arhitekturi, optimalizaciji dizajna, računanju dinamike, inženjeringu, brodogradnji, softverskim rješenjima, te razvoju naprednih tehnologija u nautičkom sektoru.

Jasno, ta je tvrtka zadužena za tehnološki aspekt foilinga i pogona, dok će brodograditelj modernih klasika, Spirit Yachts, biti zadužen za dizajn trupa Electric Flyera, izgled i ergonomiju ove leteće brodice. Zamišljen je kao foiler sa 6 sjedećih mjesta koji se lako konvertira u kokpit s dva sjedala. Budući da napredak baterije zaostaje, te nema boljeg rješenja na vidiku, nakon uspjeha Candela električnog foilera, sve se više brodograditelja okreće ovom tipu brodice, koja bi pružala iskustvo plovidbe tihim, elektropogonom, ali na način kao što to rade u America’s Cupu.

BAR Technologies su bili angažirani za simulaciju tijekom posljednjeg America’s Cupa, kako bi razvili optimalni oblik trupa ispod vodene linije, te za minimaliziranje kontakta trupa s vodom kako bi poboljšali komfor i efikasnost foilinga. Budući električni foiler poletjet će čim postigne 14 čvorova, a kad trup bude iznad vode krstareća brzina će se popeti na 22 čvora, s maksimalnih 30 čvorova.

Prema najavama, budući da će foiler imati performanse vrlo slične Candela C7, no uz dizajnersku notu Spirit Yachtsa, nešto drugačiji stil brodice. Ipak, BAR Technologies obećava pomalo nezamisliv domet, dvostruko veći od spomenutog Candela C7, odnosno oko 100 nautičkih milja i gotovo 5 sati foiling nakon punjenja u marini. Prvi primjerak brodice već je prodan, a rok za isporuku je drugi kvartal 2022. godine. Trenutno je u fazi izgradnje u Spiritovom brodogradilištu u Ipswichu, na istočnoj obali Velike Britanije.

bartech-spirit-plan-768x542

Foto: Spirit Yachts