burling tuke

Snažna jezgra ETNZ-a

Objavljena su imena jedriličarske jezgre novozelandskog tima koja će braniti America’s Cup u idućem ciklusu

Lokaciju idućeg America’s Cupa trebali bi znati do kraja ožujka, a uz Auckland, među potencijalnima se spominju Cork u Irskoj, Jeddah u Saudijskoj Arabiji, Barcelona i Valencija u Španjolskoj, te Cowes u Velikoj Britaniji, Doha u Kataru, te Singapur.

Dok čekamo objavu lokacije gdje će se odvijati 37. America’s Cup, Emirates Team New Zealand je objavio ključne članove njihovog jedriličarskog tima za nadolazeći kup. Otkad se počelo spominjati da bi se America’s Cup mogao premjestiti iz Aucklanda, a posebice najavom sudjelovanja Alinghi Red Bull tima u natjecanje, pojavila su se i nagađanja o „kupovini“ jedriličara zaslužnih za osvajanje posljednjeg kupa.

Ipak, sada znamo da nećemo svjedočiti velikim transferima iz novozelandskog tima, jer za kormilom ostaju Novozelanđani Peter Burling i Blair Tuke, a uz njih, ključne uloge imat će Novozelanđanin, olimpijac Andy Maloney koji je s ETNZ-om već osvojio AC 2017., kao i australski olimpijac Glenn Ashby koji je u NZ timu sudjelovao u natjecanjima 2013., 2017. i 2021. godine.

Zatim tu je i novozelandski olimpijac Josh Junior koji je također s ETNZ-om osvojio AC 2017., te višestruki zlatni olimpijac u više klasa, Australac Nathan Outteridge kojemu će ovo biti prvi America’s Cup s ETNZ-om, a bio je dio švedskog tima Artemis Racing kao Challenger of Record 2013. godine.

Tijekom posljednjeg ciklusa natjecanja, Nathan Outteridge sudjelovao je kao stručni komentator natjecanja skupa s Kenom Readom i Shirleyjem Robertsonom. Jezgra novozelandskog tima jamči snažnu obranu i bogato jedriličarsko iskustvo za razvoj nove AC75 u idućem ciklusu America’s Cupa. Kiwiji su najavili da s treninzima kreću u rujnu, a prema protokolu, timovi će moći birati žele li koristiti tradicionalne ručne grindere za hidrauliku ili one nalik biciklima.