loger1

Posljednja srijeda u ožujku je. Veliki dan za malu zajednicu ljubitelja pomorske baštine. Uz taktove manfrine i prštanje komadića raspolućenog krokanta slavi se trenutak u kojem je Apoksiomen dobio Nerezinca. Obala lošinjskih kapetana trese se od uzbuđenja. Konac je tridesetomjesečnih obaveznih radova preuzetih Ugovorom u sklopu INTERREG-a. Okićen svečanom galom i s podignutim jedrima, loger Nerezinac je konačno remorkerom dotegljen u svoju matičnu luku, na svoje buduće pripadajuće mjesto. Slavi se dug put Nerezinčeva uskrsnuća i završetak projekta Mala barka 2.

Samo nekoliko tjedana prije, u velikom slovenačko-hrvatskom novinarskom društvu, na putovanju kroz regiju, mogli smo vidjeti zasade i dozrele plodove značajnog i hvalevrijednog zajedničkog projekta slovenskih i hrvatskih kolega u njezi i obnovi povijesne i autohtone pomorske baštine slovenskog Istarskog primorja i hrvatskog Kvarnera. Naime, pod fondacijskom potporom za suradnju dviju susjednih regija, dviju susjednih država Europske unije, pod okriljem INTERREG projekta, slovenski i hrvatski partneri obavezali su se da će izvršiti sve potrebne radnje popisane Ugovorom, u svrhu očuvanja, obnove i promidžbe autohtone pomorske baštine unutar trideset zadanih mjeseci, kroz projekt nazvan Mala barka 2.

Slovenski kolege s projekta su nam pokazali luksuzno i maštovito uređen Interpretacijski centar u Monfortu, izveden u nekadašnjem robusnom skladištu soli. Vrlo uvjerljiv je to spoj povijesne industrijske arhitekture i modernog pristupa u prezentaciji baštine upotrebom suvremenih materijala i suvremenih prezentacijskih pomagala. Još dan, i bit će završno ojedren. U Izoli smo imali priliku vidjeti preuređenu i dovršenu Izolanu − kuću mora s novim postavom i Turističko-informativni centar u funkciji tumačenja pomorske baštine slovenskog Istarskog primorja.

Na hrvatskoj smo pak strani vidjeli opremljen i dovršen muzejsko-interpretacijski centar u Mošćeničkoj Dragi i obnovljeni leut Sveti Andrija na mjesnoj rivi koji je nekada bio u funkciji potezanja trata.

U prolazu krčkom rivom vidjeli smo uspješno dovršen bragoc Paulina za koji smo se već prije osvjedočili da uspješno jedri jer je sudjelovao već na nekoliko lokalnih pomorskih manifestacija. Međutim, u samome gradu Krku osvjedočili smo se vrlo uspjelom muzejsko-interpretacijskom centru koji osim demonstrativne ima i obrazovnu funkciju.

loger2

loger3