SKRAP1

Škarpine na libar

Dobitak na lot bila je ribarska kašeta puna škarpina. Meso joj je sočno, puno slankastog – slatkastog soka u kojem su vidljive kapljice maslinovog ulja

SKRAP3Škarpina zauzima posebno mjesto na ribarskom, ali i inom jelovniku, izdvajajući se od svih jadranskih riba. To zahvaljuje svom iznimno tečnom, ukusnom i gotovo kultno poželjnom mesu. Ova crveno-rumeno bodljikava i u biti ružna riba znanstvenoga naziva Scorpaena scrofa sprema se na mnoge načine. Nekada su je ribari darivali nekom svom posebnom dobročinitelju ili su njome uzvraćali na nečiju za njih važnu uslugu. Ako se spremala za objed u ribarskoj kući, značilo je da će za stolom biti uvaženi gosti.

U takvim slučajevima njezini fileti čistoga bijeloga mesa pohali su se na pariški način. Ostaci, kosti i glava završavali su u krepkoj juhi, gregadi ili ukusnom brujetu kojega je obično pratila riža, odnosno rižoto za prste oblizat. Samo ćemo pripomenuti da je želudac škarpine završavao u brujetu kao posebna poslastica obično rezervirana za kuhara. Na kraju ovoga nabrajanja spomenimo i jelo par excellence, lešadu od škarpine. No, to ostavimo za neku drugu prigodu, a sada krenimo u potpuno suprotnom smjeru. (…) Više pročitajte u 265. broju Mora.

Piše: Marko Vučetić