alacarte1

Kad se nađete na sedmom nebu, vjerojatno vam ništa više od toga ne treba. A nama je uz to još Slaven Radovčić servirao i objed za sjećanje pa ljetošnje doživljaje i susrete s njim s užitkom s vama rado dijelimo.
Na nenastanjenu otoku s dva popularna sidrišta, u uvali Tratica i pod Borovnjacima tri su lokala. Paradiso, Babalu i Slavenovo Sedmo nebo. I dok se prva dva nalaze uz samu obalu, s rivama i bovama tik pod njima, od Sedmog neba nazire se tek crveni krov među maslinama, dvjestotinjak metara od kraja. A da se ne radi o vikendici nego mjestu gdje će vas ponuditi jelom, obavještava natpis na staroj gajeti nasukanoj ponad mandrača gdje se vežu bajboti. alacarte2Odlučite li se ispitati o čemu se radi, a ja sam o Slavenu znao od prijatelja sa susjednih Kaprija, ništa lakše. Ne puše li bura ili ako nije u najavi, brod ćete sigurno vezati na jednu od bova na sidrištu, ukrcati se u bajbot, ostaviti ga u mandraču, pa pored gajete s natpisom odšetati putem između dva uredna suhozida uz muziku tisuća cvrčaka, a katkad i slijedeći zvuk agregata. Naravno, ne očekujte ovdje tipičan lokal kakvih je sva sila razbacana uz more, ali niti da ćete se naći pod jednom od dvije sjenice u masliniku što zajedno sa kuhinjom, kominom i šankom u kamenoj kućici tvore Sedmo nebo. Za šankom, kao izmišljenim da sjednete uza nj, dogovarajući se za objed uz bićerin orahovice ili rakije od šipka, dočekat će vas Slaven i Mate Kovač koji mu pomaže oko gostiju ovoga ljeta. Dok tako pijuckajući razmišljate što biste pojeli, pogled vam luta uzorno urednim maslinikom i prostorom u koji ste došli i odmah vam je jasno da se tu puno truda ulaže i ljeti i zimi da bi sve to tako izgledalo i funkcioniralo.
Doznat ćete od Slavena da je sve započelo prije pet godina kad je starom djedovom masliniku u koji je dolazio kao dječak odlučio udahnuti novi život. Za kuhara po profesiji s dosta iskustva po okolnim ali i udaljenijim restoranima – kuhao je dvije sezone kod Mattea u Nozdri, par godina u Mačkovoj luli, kod Mazzucchellija na Pelegrinu, pa u Konstruktorovoj menzi u Dubrovniku – dileme nije bilo, tu će se napraviti nešto gdje će se s brodova iskrcavati radi dobre spize.

alacarte3