susak1

Susak. Posljednja nedjelja u srpnju je i dan tipičan za sredinu ljeta, suh i vruć. Kasno popodne je, ali sunce još uvijek dovoljno visoko da ga se mora kloniti. Amanda i Alyssa, blizanke, u dubokoj hladovini pomno razrađuju sljedeće poteze. Alyssa ide na trg pred školom prodavati slastice i prikupljati novac za fond pomoći otoku, a Amanda ide doma.

Za Amandu slijede važni trenuci i ne smije kasniti. Kamizot je donesen i nekoliko pari spretnih ženskih ruku spremno čeka Amandu da ritual odijevanja započne.

Redom: vunene kalcete, pa preko njih čipkaste mudande, pa povrh sukna skarlata, pa kosula, na nju bust, a na noge suknene čarape oliti pute, papirante rožice u kosu spletene u kokum i nakon svega se preko glave redaju jedan na drugog, donji kamizoti štirkani i peglani na marete, pa gornji kamizot lašćani i na kraju falencetunić, oko vrata pa do struka. Sve u svemu, dva puna sata rada spretnih ruku jer sve rečeno valja dobro ušiti, učvrstiti pinima i zavezati da se slika djevojke ne pokvari u oku promatrača. Pomoć brojnih ženskih članova uže i šire obitelji, iskusnih u tom poslu, garancija je da se djevojka neće obrukati.

susak2

Kamizot je neprijeporno bio statusni simbol djevojke iz materijalno dobro stojeće obitelji, i mistika njegovog slaganja u ženskim odajama je muškarcima, čak i u braku, zauvijek ostala neispunjena žudnja za neizrečenom tajnom. Na muškarcu je bilo i ostalo samo da izdrži taj reful ženstvenog erotskog blještavila, kada se ukaže, i odoli trenutnom omamljivanju… I naravno, da u svemu tome beskrajno uživa, jer u zajedničkom plesu što uskoro slijedi, kamizoti će letjeti zrakom, a sukna skarlata provirivati i bljeskati pri zanosnim pokretima.

Naša Amanda, iz obitelji Bussanich, hita na školsko igralište gdje ju, kao i još par djevojaka, dočekuje razdragano mnoštvo u kojem se ukazuju daleki i bliski rođaci, turisti znatiželjnici, domaći, također znatiželjnici, ali i rodbinski povezani, mlado i staro, a za nevještog u jezicima potpuno nerazumljivo društvo. Na trgu između pošte, škole i Doma, smijeh i vriska prate maštovita sportska nadmetanja, kušaju se donirane delicije koje će u slobodnoj prodaji donijeti nešto novca lokalnoj zajednici, susreću se i uz poljupce i zagrljaje prepoznaju stara lica, a Amanda se u društvu pete generacije sprema izvesti inicijacijski ples. Uz smijeh i razdragano dovikivanje da se razabrati pokoja poznata riječ, ali ako se ne zna sušćanski, niti dobro poznavanje engleskog jezika neće pomoći, čak niti u dokučivanju teme na koju se razgovara.

susak3