Roboti

Naši znanstvenici sudionici su projekta stvaranja zajednice autonomnih podvodnih robota za praćenje stanja okoliša u venecijanskoj laguni.

robot1

Povijesno venecijansko brodogradilište Arsenal na jedan rujanski dan postalo je poprište „invazije“ jata robota, odnosno implementacije Obzor2020 projekta subCULTron. Na prvom predstavljanju javnosti jata autonomnih robota sudjelovali su i mladi hrvatski znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvenici iz dva FER-ova laboratorija, LAPOST-a (Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije) i LARICS-a (Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja), dio su međunarodnog tima koji radi na subCULTron projektu. Cilj projekta je stvaranje zajednice autonomnih podvodnih robota za praćenje stanja okoliša u Venecijanskoj laguni. SubCULTron je europski Obzor2020 projekt koji se provodi u sklopu programa FET (Future Emerging Technologies), a vrijedan je gotovo četiri milijuna eura. Svoju premijeru roboti su imali još prije dvije godine na EXPO 2015 u Veneciji, kada su predstavljeni prvi prototipovi. Iste godine započelo se s provedbom projekta, a u sljedeće dvije godine veliki doprinos na projektu imao je prof. dr. Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

robot3

Profesor Mišković koordinator je hrvatskih predstavnika od samog početka projekta. Ukratko je objasnio o čemu radi: “subCULTron je jedinstven i izazovan projekt koji uključuje korištenje velikog broja raznovrsnih robota u svrhu istraživanja podmorja. Osnovna teza je da se nepoznata okruženja, poput morima prekrivenih planeta, ili čak i planeta Zemlje, mogu puno učinkovitije istražiti korištenjem više jednostavnih robota u odnosu na trenutan način korištenjem jednog složenog robota koji, ako dođe do kvara, postaje beskoristan.” Dr. sc. Tamara Petrović opisala je što se događalo 15. rujna u Veneciji: „Na prvom predstavljanju javnosti subCULTron podvodnog robotskog sustava sudjelovalo je 20 umjetnih školjki, 3 umjetna lopoča i 1 umjetna riba. Prikazan je autonoman rad pojedinih platformi u vodi te njihova interakcija, kao i novi oblici podvodne komunikacije razvijani tijekom projekta subCULTron. Događaj je izazvao veliki interes okupljenih novinara te je imao izrazito pozitivan odjek u javnosti.”

robot2