pezelj1

Razgovor Luka Pezelj

Mladi doktor kineziologije i profesor jedrenja na Pomorskom fakultetu u Splitu već nekoliko godina okuplja isključivo studentsku posadu koja nastupa na domaćim regatama, a sada je osnovao Akademski jedriličarski klub Universitas, s kojim želi dodatno promovirati jedrenje kroz akademsku zajednicu.

Hrvatska je odnedavno bogatija za jedan novi jedriličarski klub, ali ne bilo kakav: na inicijativu Luke Pezelja, doktora kineziologije i profesora jedrenja na Pomorskom fakultetu u Splitu, osnovan je klub Universitas, čiji će glavni cilj biti popularizacija jedrenja i plovidbe među studentskom populacijom te brendiranje Sveučilišta u Splitu kao institucije sa čvrstom mediteranskom orijentacijom. Luka Pezelj doktorirao je na temu sportskog jedrenja, što je kuriozitet u svjetskim okvirima, a domaći regatijeri poznaju ga kao inicijatora i voditelja studentske posade koja je redovito jedrila, prvo na Elanu 450 Adio Pameti, a potom i na Bavariji 46 Srna V.

Više od pedeset studenata rotiralo se na spomenutim brodovima i pod patronatom Pezelja savladalo osnovne jedriličarske i mornarske vještine, a neki od njih zatim su postali profesionalni skiperi ili na drugi način ostali u svijetu nautike i jedrenja. Mladi profesor jedrenja s Pomorskog fakulteta sada, međutim, ima još ambicioznije planove pa je ustrojio Akademski jedriličarski klub Universitas sa sjedištem u Splitu, koji bi ovih dana trebao postati punopravni član Hrvatskog jedriličarskog saveza. (…) Više pročitajte u novom, 254. broju Mora ili putem naše mobilne aplikacije Sailing Croatia.

pezelj2