Ray63-73-Radio-Front

Svi novi VHF modeli opremljeni su ugrađenim GPS prijemnikom i ulazom za dodatnu GPS ili GNSS antenu, koja poboljšava prijem GPS signala kada se stanica nalazi ispod palube ili u zatvorenom kormilarskom mjestu. Nove radiostanice kompatibilne su s modernim Raymarineovim Axiom multifunkcijskim ekranima. Ray63 i Ray73 uz to se mogu povezati s novim bežičnim VHF uređajem te podržavati bežičnu vezu s dva uređaja na brodu. Raymarineov Ray53 radio mali je dimenzijama, ali velik po mogućnostima i osobinama. DSC opcija omogućava jednostavno programiranje brodskog MMSI broja čime se dobiva kvalitetniji te potpuno zaštićen signal. Ray53 podržava NMEA2000  i NMEA0183 umrežavanje pa se jednostavno može povezati sa svim komponentama elektronike na brodu. Također se bežično može povezati sa zvučnikom. Cijena toga uređaja bez poreza je 346 britanskih funti.
Ray63 uz sve navedene funkcije manjega Ray53 modela ima ugrađen GPS prijemnik. Tipke na uređaju su velike, a ima i puno veći LCD ekran. Također podržava umrežavanje s drugim stanicama, a može funkcionirati i kao interkom, preko jednog žičnog ili dva bežična RayMic upravljača. Ray63 nešto je skuplji: cijena bez poreza mu je 413 funti.
Treći novitet koji je Raymarine predstavio krajem listopada je Ray73 multifunkcijski VHF radio koji ima GPS, AIS i izlaz za megafon ili zvučnike. Koncipiran je kao glav­ni, centralni komunikacijski uređaj na plovilu te ima ugrađen AIS (Automatic Identification System) prijemnik. AIS pruža opciju izbjegavanja sudara te identifikacije obližnjih plovila koja su opremljena tim sustavom. Ima pregledan multifunkcijski ekran, na kojem se mogu vidjeti podaci s plotera, radara i drugih instrumenata. Kada je povezan s brodskom trubom, što je dodatna oprema, izlaz za megafon na tome uređaju omogućava komunikaciju s članovima posade na palubi, s drugim plovilima u blizini ili s ljudima na obali. Također može proizvoditi zvučno upozorenje za maglu. Može se programirati da to radi automatski, a može se raditi i ručno. Cijena toga uređaja je 604 funte bez poreza.