pun1

Prvih 100 godina Brodogradilišta Punat

Povodom okruglog rođendana, Dragutin Žic sa suradnicima napisao je monografiju koja ostaje važan spomenik brodogradnji, glavnom motoru razvoja Punta na otoku Krku

Brodogradilišta su oduvijek bila generatori života i simboli mjesta gdje se nalaze kao i njihove bliže i šire okolice. Puntarski škver u kojem su sagrađene stotine novogradnji i obavljene tisuće poslova remonta povijesno je važan za hrvatsku brodogradnju. Uz brodogradilišta se obavezno veže i veliki broj važnih lokalnih gospodarskih priča o razvoju mjesta, ali i još brojnije svakodnevne, ljudske anegdote i sudbine. Tisuće takvih priča prepričavalo se posljednjeg lipanjskog dana tijekom proslave 100 godina Brodogradilišta Punat gdje su se okupile stotine bivših i sadašnjih radnika škvera i tvrtki kćeri, partnerskih i kooperantskih tvrtki.

(…)

Među okupljenima bilo je i djece, mladih, starih kao i najstariji živući radnik škvera, Alojzije Žic, koji je zaradio gromoglasan pljesak. Ipak, svima je jasno kako je ovo bio najemotivniji dan za osobu koja je najzaslužnija za razvoj brodogradilišta, čovjeka koji je glavni “krivac” što je iz brodogradilišta proizašla i prva marina na Jadranu, a zatim i niz drugih tvrtki te velikih poslovnih projekata koji su oblikovali ne samo škver, Punat i Puntarsku dragu, već i nautiku u Hrvatskoj. Riječ je o dobro znanom imenu, mnogo puta ispisanom na stranicama ovog časopisa, Dragutinu Žicu, autoru monografije napravljene povodom 100. rođendana brodogradilišta. Žiceva knjiga „Tradicija za budućnost“ opsežna je i velika monografija o Brodogradilištu Punat. (…) Više pročitajte u 267. broju Mora.

Napisao: Teo Marević
Snimke: Brodogradilište Punat d.o.o., skenirana građa knjige “Tradicija za budućnost”

pun2