feljton2

Dok je Dan Poljšak gradio svoju divnu Cassiopeiu (zapis o njoj u broju 243, rujan 2018.), drvo i još posebno precizna obrada drveta toliko su mu se uvukli pod kožu da sada studira za inženjera te struke. Uskoro namjerava upisati dopisni studij na američkoj Westlawn Academy of Naval Architecture. Usto, prije sam ga jedva nagovorio da kad već gradi brod, neka gradi dovoljno velikog da može na njemu i živjeti i s njime odlaziti na duža krstarenja, a sad mu je sedam i pol metara duga Cassiopeia postala malena i on mašta o tome da izgradi devet metara dug pravi engleski kuter, uzak, dubok i težak pa da ima spavaću kabinu odvojenu od dnevnog prostora.

Ima on prijatelja na Bledu, nedaleko od njegove domaće Škofje Loke, kod kojeg je izradio jarbole i još štošta za Cassiopeiu. Taj prijatelj već izrađuje čamce za jezero, a izgradio je i brod za plovidbu po Ljubljanici, a baš sad gradi novu radionicu. Kad je gradio Cassiopeiu, često mu je pomogao jedan školski drug, a ponekad i dva, pa i sad ima nekih studentskih prijatelja koji bi ozbiljno pomogli u novoj gradnji.

Ali za novi brod neće moći tako lako naći sponzore, a bit će i prilično veći financijski zalogaj. Posve je logično da je odlučio za novi brod zaraditi gradnjom barem jednoga za prodaju. Od te odluke nije bilo daleko do odluke što će on raditi u životu. Graditi divne drvene brodove, naravno.

Ali kuter od devet metara možda nije ono što bi se lako moglo prodati, odnosno za nj lako naći naručitelja, možda je za to suviše specifičan tip broda. Bilo bi divno da dobije narudžbu baš za takav brod pa da gradi dva istodobno, čime bi smanjio troškove. Pa i ako ne, ima ljudi koji vole tradicionalne drvene brodove makar ne bili toliko “retro“.

A što bi to moglo biti interesantno takvim ljudima i moglo bi se odlično prilagoditi osobnom ukusu svakog naručitelja posebno? Eto jedne takve mogućnosti. I taj projekt je dug devet metara, ali ima više volumena pa stoga može u potpalublju nuditi mnogo više prostora. Što je još važnije, takav oblik trupa nudi praktički bezbroj mogućnosti izgradnje broda prema specifičnim željama i ukusu naručitelja.

feljton3