princeza Anne 1

Princeza posjetila Princess

Princeza Anne, predsjednica udruženja RYA, posjetila je brodogradilište Princess Yachts gdje je sudjelovala u dodjeli nagrada polaznicima edukativnog  programa. U govoru se prisjetila preminulog oca, princa Philipa i zajedničkih jedriličarskih uspomena.

Kćer kraljice Elizabete II. i nedavno preminulog princa Philipa, princeza Anne, posjetila je brodogradilište Princess Yachts u Plymouthu. Razlog posjeta je dodjela nagrada njihova edukacijskog programa s nagradom Princess Royal Award 2020, koji se zbog pandemije produljio na ovu godinu.

Princeza Anne je dugogodišnja predsjednica udruženja Royal Yachting Association, a tu je dužnost naslijedila od pokojnog oca. U sklopu posjeta, na povijesnom nautičkom otoku Isle of Wight sastala se i s članovima kluba Royal Yacht Squadron (RYS) čiji je dugogodišnji admiral bio preminuli Philip, poznat kao Duke of Edinburgh ili samo The Duke. Princeza Anne je privatno i po službenoj dužnosti desetljećima vezana uz nautiku, kao i njen otac, čije je i formalno obrazovanje, te karijera bila usmjerena na ratnu mornaricu.

Princ Philip od Edinburgha se školovao u Royal Naval College u Dartmouthu do 1939. godine, te je u Drugom svjetskom ratu služio u mornarici na Mediteranu i u Tihom oceanu. Karijeru je nastavio i nakon rata i završio s činom zapovjednika 1952. godine kada je njegova supruga postala kraljica. Duke je, posebno u svojoj mladosti, vodio prilično kontroverzan, aktivan i buran život za jednog supruga Britanske kraljice. Budući da je bio medijska ličnost, snažno je utjecao i na popularnost nautike, rekreativnog i sportskog jedrenja. Bio je blizak prijatelj inženjera i dizajnera jedrilica Uffa Foxa, zaslužnog za popularizaciju malih klasa i jedan od pionira upotrebe trapeza u sportskom jedrenju. Njih su dvojica, a kasnije i princeza Anne često jedrili skupa.

U obraćanju javnosti, princeza se prisjetila svojih najranijih uspomena na oca, koje su vezane upravo uz obiteljsko jedrenje, regate i nautičku ostavštinu njega i njegova prijatelja, dizajnera jedrilica Uffa Foxa. Princeza Anne u privatno posjeduje jedrilicu britanske proizvodnje Rustler 44, naziva Ballochbuie. I njen suprug, Vice Admiral Sir Timothy Laurence je karijeru odslužio u britanskoj mornarici, te u slobodno vrijeme zajedno jedre po uglavnom skrovitim mjestima i izazovnim morskim rutama.

Foto: Twitter / Princess Yachts