osti3

Posejdonova reumatična djeca

Kako je čemerna dilema iz dosjetke “u ribara mokre gaće, za večeru ne zna ča će” u izboru između dvoje ničega evoluirala u “ribu ili meso”

Blještavo zimsko zalazeće sunce zasljepljujuće prodire kroz osoljeno vjetrobransko staklo brodice koja prilazi razigranoj silueti otoka Premude. Preko obrisa puše neugodna tramuntana. Arijan kaže da će noć biti hladna i rosna. Po krmenom valu u teglju se razigrano meškolji batana. Galebovi su rijetki jer vjerojatno već spavaju. Današnja tramuntana im je nepovoljna da se zalete do Jakuševca po obrok pa sada pomalo gladuju.

osti1

Još kojih pola sata plovidbe i tegalj će se dokopati zaštićene uvalice i bonace. Sunce je već s donje strane otoka i za kratko će Arijan započeti pripreme za nadolazeću noć. Provjeravaju se osti, lanče i produžeci za lanče. Nadopunjuje se gorivom rezervoar izvanbrodskog motora i rezervoar agregata koji će feral opskrbiti nužnom električnom strujom. Provjerava se i čisti stakleno okno pod provom, namješta prigodni madrac na kojemu će Arijan za vrijeme lova ležati i, konačno, sve se pušta u probni pogon. Čim se dovoljno smrači batana se odvaja od matičnog broda i noćni lov počinje.

osti2 osti4

Kratka povijest lova iz batane ostima mogla bi se prepričati u nekoliko riječi, ali uvijek je važno znati da je izvorna ideja konstrukcije i tehnike stigla iz Istre kao i sva daljnja poboljšanja i razvoj koji se odnose na tu vrstu ribolova. (…) Više pročitajte u 271. broju Mora.

Napisao i snimio:
Mladen Šćerbe