codex

Porinut Code X, prvi hrvatski foiler

Prvi brod prodan je još dok je bio na crtaćem stolu, a kupac je iz Hrvatske

Riječka tvrtka Code 7 marine koju vodi brodograditelj i vrsni jedriličar Sandi Misirača početkom godine porinula je karbonsku jedrilicu od 9,2 metara nazvanu Code X, a riječ je o prvom hrvatskom foileru koji je dizajniran prvenstveno kao sportski crossover krstaš za obalne i offshore regate duljine do 500 milja. Misirača je avangardni hrvatski brodograditelj koji u svome pogonu jedrilice u karbonu gradi već petnaestak godina, a kvalitetu njegovih projekata prepoznali su najbolji svjetski navalni arhitekti, pa mu je tako dizajn trupa i foilova napravio čuveni, inovator čije je revolucionarno hidrokrilo najzaslužnije za čudesan povratak i pobjedu Oraclea na America’s Cupu 2013. i čije su jedrilice klase Moth najbolje na svijetu.

Trup i paluba jedrilice Code X napravljeni su tehnologijom vakuumske infuzije, dok su kabina, kokpit i unutarnja struktura izrađeni od predimpregniranog karbona, isto kao i kobilica te foilovi.
− Pri osmišljavanju jedrilice krenuo sam s tehnološkog aspekta, razvio sam koncept i definirao područje primjene broda te tehnologije gradnje, a na osnovu toga izradio sam troškovnik, s kojim smo aplicirali i dobili EU poticaje. (…) Više pročitajte u 264. broju Mora.

Piše: Lari Lulić
Foto: Code 7 marine