Pegasus 50 Electric pod 2

Pola novih Pegasusa – električni

Prošle godine smo prvi u svijetu testirali prvi primjerak Pegasus 50 Globe. Sada ih je pola naručenih s potpuno električnim pogonom.

Prvi primjerak slovenskog brodograditelja Pegasus Yachts imali smo čast prvi u svijetu testirati u srpnju prošle godine, kada nam je i krasio naslovnicu kolovoškom broja. Od tada su brodograditelji promijenili adresu, prebacivši se u Kranj, te napravili još četiri trupa Pegasus 50 Globe, a narudžbe idu dalje. Posebno je zanimljivo što se pola narudžbi do sad odnosi na kupce koji žele potpuno električni pogon.

Prva potpuno električna Pegasus 50 Globe porinuta je proteklog ljeta, a iz brodogradilišta poručuju kako se zbog posla nisu stigli niti pohvaliti time. Putem svojeg YouTube kanala, objavili su simpatičan razgovor tvoraca broda s Markusom Moserom, vlasnikom trećeg trupa Pegasus 50 Globe, prvog primjerka s elektropogonom.

Tijekom testiranja prvog Pegasus 50 Globe, shvatili smo da je ova jedrilica u mnogočemu posebna, te definitivno nije za svakoga, ali za one vlasnike koji traže jedrilicu kojom mogu upravljati sami ili u dvoje, s lakoćom kretanja i bezbrižnog jedrenja i u težim uvjetima, apsolutno. Isto tako isključivo elektro pogon na jedrilicama nije za svakoga, barem ne još.

Preduvjet za potpuno električni pogon na jedrilici jest da zaista jedrite, te da se motor koristi samo kod izlaska i ulaska u luku, odnosno za regeneraciju ili održavanje razine energije u baterijama. Takvih jedriličara nema puno, no ideja elektro pogona je sve popularnija. Vlasnik prvog električnog Pegasusa je vrsni poznavatelj jedrilica i jedriličar s iskustvom plovidbe oko svijeta. Do sad je imao fantastična iskustva s Pegasus 50 Globe Electric, svojom novom ljubimicom, koju još uvijek upoznaje. Intervju s vlasnikom pogledajte u videu:

Pegasus 50 electric Pegasus 50 Electric pod Pegasus 50 Electric pod 2 pegasus 50 electric 1