Pogled u vječnu tamu

Što je uopće duboko more, živi li tamo tko, ima li ga u Jadranskom moru, samo su neka pitanja koja se nameću. Pokušat ćemo vam malo osvijetliti to veliko, prilično hladno i tamno te neobično zanimljivo područje na Zemlji

pc219802

Kupači će reći da je duboko more već kad ne vide dno, netko drugi će reći da je more duboko ako je dovoljne dubine da brod u njemu potone, netko da je to more u kojem žive dubokomorska „čudovišta“, a netko da je to more bez svjetla i života na dnu oceana. Što kažu znanstvenici?

Biolozi i oceanolozi ukratko definiraju da duboko more „počinje“ na dubini na kojoj više nema dovoljno Sunčeve svjetlosti za fotosintezu, a „završava“ na dnu oceana. Organizmi su tu ovisni o hrani (organskoj tvari) koja „tone“ iz gornjih, plitkih slojeva mora gdje ju zahvaljujući Suncu proizvode mikroskopske alge. Dakle, u prijevodu na metre, što nam je razumljivije, sve ispod dvjestotinjak metara u ekvatorijalnim i suptropskim područjima, te oko pedesetak metara u višim geografskim širinama (zbog toga što je tamo more manje prozirno) pripada dubokom moru.

pc309040

Plitka mora koja okružuju rubne dijelove kontinenata obuhvaćaju manje od 10 − ukupne površine svjetskih mora, a osvijetljeni sloj mora (u kojem se odvija fotosinteza) još je manji dio ukupnog volumena oceanskog životnog prostora. Tako, od 70 − Zemljine površine koja je prekrivena oceanima, gotovo 85 − površine i 90 − volumena obuhvaća duboko more. Iako je ovo područje daleko najveće stanište na Zemlji, njegova biologija i ekologija najmanje su poznate i istražene, prvenstveno zato što je do nedavno bilo gotovo nedostupno ljudima.

p1039512