premuda1

Otoci s mirisom oleandra

Stvara  li privlačnost pučina, onaj pozitivni adrenalinski strah od velikog moćnog mora ili je to sigurnost koju pružaju ti otoci pred sinjem morem?

Još od prošlogodišnjeg proljeća nismo zaplovili put sjevernog Jadrana pa je bila razumljiva radost našeg redakcijskog trojca kad smo se krajem lipnja iz marine Betina zaputili put Premude i Silbe, dva nevelika i lijepa otoka na putu onima koji iz Istre ili Kvarnera plove prema jugu i do kojih se često doplovljava iz zadarskih marina, ali isto tako rijetkog cilja onih što svoje brodove drže južnije od Šibenika. Nema na njima starih luka i naselja uz more, na kakve smo navikli na nedalekom Lošinju, Cresu, Krku ili Rabu. Naprotiv, njihovi žitelji gradili su svoje raštrkane kuće na uzvisinama podalje od mora i tek u ovo moderno turističko doba, kad je onih koji tu stalno žive sve manje a turista i nautičara sve više, sele se put njihovih očaravajućih i nekom osobitom ambijentalnošću obilježenih obala.

premuda2

Svi jadranski pučinski otoci plijene iskonskom ljepotom, privlačnošću koju je teško opisati i onome tko to nije doživio dočarati. Stvara li tu privlačnost pučina, onaj pozitivni adrenalinski strah od velikog moćnog mora ili je to sigurnost koju pružaju ti otoci pred sinjem morem? Teško se odlučiti što je posrijedi, ali privlačnost je neobuzdana. (…) Više pročitajte u 267. broju Mora.

Napisao: Marko Vučetić
Snimio: Mladen Šćerbe

premuda3