kat1

Ostani doma, na moru

Mlada australska obitelj plovi svijetom već šest godina, a njihov Youtube kanal prati nekoliko puta više ljudi nego prosječne večernje vijesti najgledanije televizije u Hrvatskoj.

Prednost današnjeg doba istovremeno je i naša najveća slabost. Globalizacija je donijela puno lijepih stvari poput priče koju ćete pročitati u nastavku, a u trenutku pisanja ovog teksta nažalost prolazimo i kroz one najteže posljedice tog pojma. Život se djelomice zaustavio na neko vrijeme, zrakoplovi se prizemljili, brodovi ostali u lukama, nema međugradskih linija, ribari ne idu na more, proizvodnja je stala, dobavljačima su vezane ruke i trenutno je moguće samo lokalno kretanje. Kada sve pođe po zlu, kažemo najvažnije je da nas služi zdravlje. I dok se cijeli svijet brine o općem zdravlju, a panika natjerala ljude u izolaciju, čitave države u karantene, jedna mlada obitelj je u svojevrsnoj izolaciji koja plovi svijetom i pritom živi upravo od te plovidbe.

Sailing La Vagabonde je životni projekt mladog australskog bračnog para Elayne Carausu i Rileyja Whiteluma koji s djetetom Lennyjem plove oko svijeta na katamaranu, a o svojim pothvatima svakodnevno izvještavaju putem videoblogova, dokumentaraca u seriji epizoda i objava na društvenim mrežama.

I prije su plijenili pažnju mnogobrojne publike diljem svijeta, a šira javnost ih je nedavno imala prilike upoznati kada su se ponudili prevesti mladu klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg i njenog oca Sevantea preko Atlantika, natrag u Europu, na klimatski samit u Madridu. Upravo u to vrijeme Atlantik je bio pod udarom jakih vremenskih neprilika, a Greta je trebala prijeći baru ne ostavljajući za sobom negativni utjecaj u atmosferi. (…) Više pročitajte u 253. broju Mora.

kat2

kat3