the ocean race

Odgođena The Ocean Race

Najveća svjetska i druga najpoznatija regata u svijetu, The Ocean Race odgođena je za godinu dana.

Start 14. regate The Ocean Race pomaknut je 12 mjeseci i odvit će se u rujnu 2022. godine u španjolskom gradu Alicante i završiti tijekom ljeta 2023. u talijanskoj Genovi. Najzahtjevniji timski sportski pothvat u svijetu prvi put u povijesti utrke je odgođen, a do sad se bez problema održavao svake 3 ili 4 godine.  Da bi stvar ipak pogledali s vedrije strane, jedrilice će uploviti u cilj u jubilarnoj 50. obljetnici utrke. Organizatori su na tiskovnoj konferenciji odmah najavili i desetogodišnji plan aktivnosti utrke. Za promjenu datuma odlučili su se nakon dugih i iscrpnih konzultacijama sa svim dionicima utrke, da bi pronašli najbolje rješenje za planiranje sportskih aktivnosti s obzirom na trenutačnu situaciju.

Pobjednički timovi The Ocean Race utrke od 1973. do sad su dokazali da najbolje prolaze oni s najboljom pripremom. Budući da je riječ o jednoj od najtežih izazova timskih sportova, upitno provođenje planova treninga ujedno predstavlja i opasnost za natjecatelje, kazao je glavni voditelj utrke, Richard Brisius. S obzirom na otežane okolnosti, naročito je izazovno pripremati natjecanje koje povezuje šest kontinenata što uključuje veliki broj ljudi iz više timova, gradova i partnera diljem svijeta.

Više održivih implementacija

Kako utrka slovi i za jednu od predvodnica ekološkog pokreta i paralelno se uz sportske aktivnosti bavi istraživanjem oceana i promocijom održivog načina života, u desetogodišnjem planu će nastojati primijeniti čim više inovativnih ideja kako bi utrka postigla maksimalnu održivost i pružala primjer. Ova odluka zasigurno će olakšati i pripremu timovima, gradovima domaćinima i partnerima da se bolje pripreme za iduću utrku, a vjernim pratiteljima će pružiti izvanrednu zabavu, zanimljivosti i noviteta. U idućem izdanju utrke sudjelovat će timovi u klasama VO65 i IMOCA60, jednim od tehnološki najnaprednijim jedrilicama trenutačno u svijetu.

Jedan od natjecatelja, osvajač America’s Cupa Peter Burling izjavio je da ovu odluku smatra jako dobrom i promišljenom, jer njima kao jedriličarima The Ocean Race predstavlja veliku ambiciju za što je potrebna iznimno dugačka i kvalitetna priprema. Kazao je i da će dodatna godina svakako doprinijeti u tome.

Veteran TOR-a kojemu je ovo šesto sudjelovanje u natjecanju, Chris Nicholson također je podržao odluku organizatora. Dodao je kako je zbog pandemije već izgubljeno puno vremena s kojim su timovi ionako bili u kritičnoj fazi, te da će odgoda značiti bolju pripremu, a jedriličari još jednom pokazati koliko su otporni na neprilike i pružiti više, čime će cijeli događaj dobiti na vrijednosti.
Potpuni program održivosti The Ocean Racea nastavit će se odvijati pod zastavom Racing with Purpose, a u sklopu kojeg će se održavati skupovi The Ocean Race Summit, a edukacijski i znanstveni programi će dobiti veće zaleđe i podršku, te će se na koncu više održivih rješenja implementirati u samu utrku.

Foto: The Ocean Race / Facebook