csm-180826051906-OppetVarv2018-29JamesTomlinson-629aa22e0f

Novi početak švedskog sajma

Magnus Rassy i Sweboat ponovo su prijatelji što je rezultiralo ujedinjenjem dvaju manjih sajmova, na korist cijele skandinavske nautičke zajednice

Organizacijom ovogodišnjeg sajma u marini brodogradilišta Hallberg-Rassy koje se tradicionalno održava zadnjeg vikenda u kolovozu pod imenom Open Yard (Oppet Varv), švedsko brodogradilište u Ellösu se odriče brenda vlastitog sajma. Udruženje Sweboat i HR uspješno su surađivali do prije koju godinu kada je pukla ljubav, pa su se istovremeno održavala dva sajma na dva susjedna otoka. Sada suradnjom HR i Sweboat, na istom mjestu u isto vrijeme (26.-28.8.) organiziraju Orust Sailboat Show in Ellös. Ime novokomponiranog sajma dolazi od otoka Orust smještenog sat vremena vožnje sjeverno od drugog najvećeg švedskog grada, Göteborga, na kojem se nalazi i gradić Ellös u kojem je Rassyjevo brodogradilište. Open Yard se održava bez prekida 29. godinu za redom, uključujući i turbulentnu 2020. i 2021. godinu, kada je otkazano gotovo sve što je bilo najavljivano. Marstrandu će se održati zasebni, manji sajam motornih brodica u organizaciji Sweboata.

Podsjećamo, do sad su na Open Yard sajmu uz domaćine sudjelovali tek po nekoliko manjih brendova, a ovim potezom Hallberg-Rassy u svoje dvorište dovodi i ozbiljnu konkurenciju. Posjetitelji sajma će ove godine imati prilike na jednom mjestu vidjeti brendove Arcona Yachts, Bavaria Yachts, Elan Yachts, Haber Yachts, Hanse Yachts, Heyman Yachts, Hallberg-Rassy, Knape Marin, Najad Yachts, Linjett Yachts, X-Yachts, te nekoliko lokalnih brodogradilišta klasičnih brodica, kao i servisnih brodogradilišta, te niz poznatih brendova opreme. Jedan od važnijih događaja je globalna tvrtka Vetus, koja će upravo u Ellösu predstaviti svoj novi identitet brenda, a koji će promovirati na svim nadolazećim jesenskim nautičkim sajmovima. Naravno, na sajmu će izlagati i neki od najsnažnijih svjetskih brendova; Yanmar, Volvo Penta, Raymarine, North Sails, Pantaenius, Mastervolt, Dometic itd. kao i 20-ak skandinavskih, manje poznatih izlagača.

Specifičnost ovog sajma je što je nastao iz želje da se brodogradilište približi klijentima, odnosno da na nekoliko dana otvori svoja vrata, pa da se zainteresirani mogu iz prve ruke uvjeriti kako izgleda gradnja kvalitetnih krstaša, na licu mjesta. Tom su se logikom nastavili razvijati, pa se uz otvorena vrata samog brodogradilišta, na sajmu mogu uživo vidjeti na djelu različite usluge servisa brodske opreme, te po sniženim cijenama kupiti brojni poznati brendovi s naglaskom na skandinavsku proizvodnju. Svake godine, u sklopu sajma u Ellösu se održava i zanimljivo predavanje, a ove će godine predavanje održati hrvatski zastupnici Hallberg-Rassy brenda, Marko Knežević i njegov otac Steve s temom jedrenja na velike udaljenosti. Više informacija možete pronaći na stranicama sajma ili na stranicama organizatora HR i Sweboat, odnosno, na društvenim mrežama i internetskim stranicama izlagača.

csm-180310013201-OppetVarv2017-4-424bec1651

Piše: Teo Marević
Foto: Hallberg Rassy / Open Yard