IMG_6460

Došlo je vrijeme da svoje višegodišnje lutanje po Baltiku i Skandinaviji privedemo kraju i uputimo se polako na jug, ali ipak Norvešku je nemoguće zaobići i mi ćemo joj posvetiti jednu i pol sezonu. Ovog ljeta vraćamo se u Oslo nakon 40 godina, ali umjesto Spačekom i trajektom dolazimo vlastitim brodom.

IMG_6185

Početak lipnja u Orustu. Martinssonovo brodogradilište, poznato svima koji jedre ovim prostorima. Preporučeno od mnogih kao jedno od onih mjesta gdje brod može dobro prezimiti, a vlasnici se ne moraju ni za što brinuti. Sve što treba napraviti, bude napravljeno bez puno razgovora i vaš brod, jedan od sedamdesetak, čeka u moru spreman za plovidbu. Natrpali smo se svega čega smo se sjetili, jer je Norveška jedna od najskupljih zemalja na svijetu, a osim toga na švedske smo se trgovine nekako naučili pa već znamo što volimo i trebamo. Vrijeme je dobro i isplovili smo s prijateljima koji za tjedan dana moraju biti u Oslu.

IMG_6315

Prva stanica Fjällbacka. Krasno malo švedsko mjesto s velikom marinom, arhipelagom malih otoka koji su rezervat prirode i naročito poznato po osobi koja je tu sa slavnim suprugom imala mali otok i vikendicu i navodno obožavala ovaj gradić. Slavna Ingrid Bergman, pa i Casablanca svugdje su vidljivi. Nedavno je filmska slava mjesta produljena u popularnoj Nordic Noir filmskoj seriji „Ubojstvo u Fjälbacki“. A u blizini je i skupina od nekoliko stotina otočića i stijena koju zovu „Weather Archipelago“ ili stjenovitom nirvanom. Najzapadnije, najsunčanije i najvjetrovitije mjesto u Švedskoj na kome se dobro odmara, jede i uživa.