neretva1

Neretva, dolina  krivolova

Rijetko lijep krajolik, stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta, važna lokacija za migracije ptica i mrijest riba, poprište je krivolova i nedopustive eksploatacije

Oko 230 kilometara uzvodno od ušća na Jadranskom moru, na brdašcu Gradelj u Bosni i Hercegovini iz malog vrela izvire rijeka Neretva. Iako počinje pitomo, nakon Glavatičeva se razbija u kanjone koji mogu iznenaditi i one najzahtjevnije raftingaše, a sama priroda uz rijeku ostavlja bez daha. Od Gradelja pa do Konjica Neretvu možemo vidjeti u svojoj prirodnoj i divljoj formi, no nakon Konjica svi problemi počinju izlaziti na površinu.
Konjic kao revir za ribolov na muhu nekad je bio tiha patnja svim ribolovcima ovim stilom,  onima koji su ga (ili nikada nisu) posjetili. Priče o veličini i količini ribe koja je plivala ispod mosta su legendarne, no to se nažalost gotovo preko noći promijenilo i priče o bogatstvu revira su tek uspomena.
Nekontrolirano puštanje otpadnih tehnoloških voda iz obližnjeg industrijskog kompleksa uzvodno uništilo je bogati riblji fond na ovome mjestu. To su pokazale i studije o ispitivanju teških metala u sedimentu, uzorkovane na tri lokacije podno ispusta otpadnih voda. Istraživanje je proveo Institut za standardizaciju i ekologiju TQM d.o.o. na zahtjev aktivista iz udruge Zeleni Neretva koji godinama upozoravaju na taj problem.
Budući da članovi brojnih obitelji rade u tim postrojenjima, u već ionako osiromašenom kraju važno je zadržati radno mjesto pa se o problemu zagađenja uglavnom ne govori te je teško očekivati značajnije pomake u skorije vrijeme. (…) Više pročitajte u 257. broju Mora.

neretva2

neretva3