DRAWNING1

NEAR DROWNING

Samo korak dijeli nas od trenutnog, nemjerljivog i bezgraničnog odmora − korak u podmorje, zaron u drugi svijet. I za to vrijedi riskirati!?

Ej, jesi živ? − Jesam, kakvi ste vi? Srela se tri lika. Prvi je Dubravko Baotić, stručnjak za sportsko rekreativno ronjenje i podvodni ribolov puškom. I3 CMAS. Vodootporna enciklopedija ronjenja. Njega pitaju i oni koji znaju. Drugi je Davor Majkić, superintendent u inshore i offshore ronilačkim radovima. Sudski vještak za ronjenje i ronilačke radove. Obitava u Africi i Aziji. Pojavljuje se i u nekim dijelovima Srednje Amerike. Lako ga je pronaći, otvoriš breaking news na TV-u, tamo je ili upravo stiže jer mu kasni avion. Treći je naš prijatelj Alan Smojver, profiliran za inland ronilačke radove. Specijalnost su mu podvodne tehnologije. Svašta su pod morem doživjeli. Pa su nam odlučili ispričati kako to izgleda kad si blizu utapanja a preživiš. Ne bismo li i mi nešto naučili. A usput su se i malo zezali.

DRAWNING2

 

Near drowning? To ti je kad ostaneš bez zraka i padneš u nesvijest ispod površine. Near drowning ti je i kad dođeš doma i ne doneseš plaću. Usudi se to učiniti i bit ćeš nagrađen pravim gušenjem. Near drowning je kad si u barokomori, u saturacijskom ronjenju i imaš još osam dana do izlaska. Operater barokomore te obavještava da je upravo supruga zvala preko satelitskog i kaže da joj je kartica prazna. Naravno da svaka poštena barokomora ima ugrađen bankomat u sebi.

Ili kad ti tehničar javi preko interkoma da je kompanija bankrotirala i da neće biti plaće. A ti na 75 metara dubine u Dominikanskoj Republici. Dobro je da postoje dobre konobarice i prijateljice noći, koje sakupe novac za kartu da se možeš vratiti u Hrvatsku. I onda prvi put nakon tri tjedna pomisliš na cigaretu koju počinješ željeti znajući da se približava trenutak slobode, predlažeš zamjenu helija ili kisika dimom cigarete.

A sad malo ozbiljnije. (…) Više pročitajte u 268. broju Mora.

Napisali: Dubravko Baotić, Damir Majkić, Alan Smojver

DRAWNING3