Marlow-Ropes-Blue-Ocean-Dockline

Održivost igra sve važniju ulogu u svjetskom gospodarstvu, a isto je i s proizvodima, pa se na tržištu sve više traže ekološki prihvatljivija rješenja, a britanska tvrtka Marlow Ropes prepoznala je održivost kao marketinšku strategiju i proizvode muringe od 100 posto reciklirane plastike.

Svaki metar 16 milimetara debljine Blue Ocean Dockline konopa napravljen je od sedam i pol plastičnih boca, odnosno recikliranog poliestera oznake rPET.

Već spojeni murinzi mogu se naručiti u debljini od 12 i 16 milimetara, od 6 do 15 metara duljine. Blue Ocean Dockline ekskluzivno je dio Marlowove serije koja se trenutno može kupiti u Velikoj Britaniji, dok će se u ostatku Europe plasirati na tržište od iduće godine.
Iz tvrtke napominju da građa recikliranog konopa ima iste karakteristike kao i drugi njihovi murinzi, a to su dobro apsorbiranje trzaja i otpornost na morske alge i utjecaj mora, meki na dodir, fleksibilni bez gubitka čvrstoće i skupljanja.

Također navode da proizvodnja pređe od recikliranog PET materijala zahtjeva 94 posto manje vode od PET vlakana na bazi ulja, 60 posto manje energije i 32 posto manje emisije CO2. Odmah po reciklaži, na licu mjesta, niti ulaze u strojeve za tkanje u Marlowovoj tvornici u Sussexu gdje postaju Blue Ocean Dockline.

Jon Mitchell, upravitelj tvrtke Marlow Ropes rekao je: „Doslovno svaki komadić plastike ikad proizveden i dalje postoji u nekom obliku. Tako da ponovo upotrebljavanje nečega kao što su plastične boce, reducira toksične emisije od spalionice, preusmjerava otpad da ne završi na poljima, rijekama, morima, a na kraju krajeva zahtjeva manje resursa za proizvodnju, tako da bi jednokratna upotreba plastične boce mogla ostati korisna za dugoročnu uporabu dugi niz godina.“

„Kao i mnoge druge progresivne organizacije, ekstremno smo svjesni utjecaja na okoliš i brinemo da naša proizvodnja i upravljanje otpadom budu u skladu sa zakonima o okolišu. Sav naš otpad iz proizvodnje se reciklira, a to uključuje i polietilen visoke molekularne težine (HMWPE), poliester, najlon i karbonska vlakna. Loše odrezanu užad doniramo lokalnim školama i organizacijama za brigu o životinjama, a također recikliramo ostali otpad kao što je karton, drvo i metal.“