Start of the Rolex Middle Sea Race, 2022

Munjek jači od bonace

Na ovogodišnjem izdanju najvažnije mediteranske offshore regate Rolex Middle Sea Race, do cilja je stigla samo 51 jedrilica. Među njima je bila i posada Duška Tomića

Posada jedrilice Munjek RS, predvođena kormilarom Duškom Tomićem, i ove je godine kao jedini hrvatski predstavnik nastupila na najjačoj mediteranskoj offshore regati – Rolex Middle Sea Raceu. Uvjeti za jedrenje na 606 milja dugoj ruti bili su ovoga listopada krajnje neuobičajeni. Gotovo tijekom cijele regate vladala je potpuna bonaca pa je na kraju samo 51 brod, od 118, koliko ih prijavilo nastup, uspješno stiglo do cilja. Među njima je bila iskusna posada Munjeka RS: regatu su završili na 45. mjestu, zauzevši pritom drugo mjesto u svojoj grupi po ORC-u i peto po IRC-u. Zagrepčanin Duško Tomić na regatnim je poljima već gotovo pola stoljeća, u jedrenje se zaljubio još kao gimnazijalac, a najviše ga vesele odobalne regate i duge navigacije, kakvih na Jadranu, osim možda Sušca i Svetog Nikole, zapravo i nema. Nastup na Rolex Middle Sea Raceu ozbiljan je pothvat jer zahtijeva mnogo vremena i novca, iskusnu i uigranu posadu te besprijekorno pripremljen brod. Kormilara Munjeka RS, kojeg smo uhvatili baš dok je jedrio prema Komiži i startu Mornareve regate Sveti Nikola, upitali smo kako je uspio zadovoljiti sve te uvjete te postati redoviti sudionik prestižne mediteranske regate.

rolex2

– Dugo sam razmišljao o nastupu na Middle Sea Raceu, ali uvijek bi se nešto ispriječilo, bilo da je riječ o poslu, obiteljskim obvezama ili financijama. No kad sam prije deset godina navršio 60 – , rekao sam sebi – sad ili nikad! Stvorila se tada jezgra posade u kojoj su uz mene bili Bruno Gjidera i Darko Prižmić te smo počeli redovito odlaziti na Middle Sea Race. Ovo nam je bio sedmi nastup, a s nama su ovoga puta jedrili još Toma Stipanović i Luka Novaković. Prve dvije godine jedrili smo na Saloni 37, nakon toga smo triput išli s jedrilicom M34 Archambault, a sada smo na Munjeku RS Jeanneau Sun Fast 3300, koji je zaista izvrsna barka. (…) Više pročitajte u 269. broju Mora.

Napisao: Lari Lulić
Snimili: Rolex/Kurt Arrigo, Ivica Trojanović