METS 2015

Amsterdamska je profesionalna nautička manifestacija i ove godine okupila
sva imena koja nešto znače, brojke su pokazale malen ali stabilan rast, dok su najzanimljiviji ipak bili nebrojeni noviteti koji dokazuju da bilo nautičke industrije ponovo kuca vrlo živahno.

mets

Najveći, najpoznatiji i bez sumnje najbolji profesionalni sajam nautičke opreme na svijetu, METSTRADE, poznatiji i kao METS – Marine Equipment Trade Show, održao se od 17. do 19. studenog po 28. put u Amsterdamu, ponovo uz rekordne brojke u pogledu izlagača, prikazanih noviteta i posjetitelja. A njih čine isključivo profesionalci iz nautičkog sektora te ih je ove godine bilo rekordnih 21.953 (za oko 850 više nego lani), a i izlagača je bilo tridesetak više – ukupno njih točno 1385 iz preko 40 zemalja, također najviše do sada. Ponosno je istaknut i podatak da ih je više od 200 bilo novih, odnosno izlagača koji su prvi put nastupili.

METS je postao toliko popularan zbog odlične organizacije i pogođenog termina održavanja, ali i zbog brojnih inovacija koje sa svakim novim izdanjem potvrđuju njegovu primarnu ulogu – vrhunske B2B (business-to-business) manifestacije na kojoj je gotovo sve podređeno poslovnim susretima. Ujedno, sajam kombinira uvijek dobro posjećene prezentacije novih proizvoda, različite seminare, radionice i konferencije, a nudi i nedostižne mogućnosti povezivanja profesionalaca iz cijelog svijeta, što je možda i najvažnije onima koji ga posjećuju.

Laboratorij inovacija

Marljivi Nizozemci organizirali su i tri odvojene specijalizirane izlagačke površine, kao što je Superyacht Pavilion koji je okupio čak 221 izlagača iz sektora megajahta, Marina & Yard Pavilion namijenjen marinama i brodogradilištima narastao je na 49 izlagača, te Construction Material Pavilion odnosno paviljon namijenjen prezentaciji sirovina, kompozita i ostalih materijala za gradnju plovila, ali i informiranje o tome kako ih koristiti. Uz to broj nacionalnih paviljona u organizaciji nautičkih udruga pojedinih zemalja pod kapom udruge ICOMIA ponovo je kao i lani dostigao brojku 18.

mets2