mets

Najveći, najpoznatiji i bez sumnje najbolji profesionalni sajam nautičke opreme na svijetu, METSTRADE, poznatiji i kao METS – Marine Equipment Trade Show, održao se od 17. do 19. studenog po 28. put u Amsterdamu, ponovo uz rekordne brojke u pogledu izlagača, prikazanih noviteta i posjetitelja. A njih čine isključivo profesionalci iz nautičkog sektora te ih je ove godine bilo rekordnih 21.953 (za oko 850 više nego lani), a i izlagača je bilo tridesetak više – ukupno njih točno 1385 iz preko 40 zemalja, također najviše do sada. Ponosno je istaknut i podatak da ih je više od 200 bilo novih, odnosno izlagača koji su prvi put nastupili.

METS je postao toliko popularan zbog odlične organizacije i pogođenog termina održavanja, ali i zbog brojnih inovacija koje sa svakim novim izdanjem potvrđuju njegovu primarnu ulogu – vrhunske B2B (business-to-business) manifestacije na kojoj je gotovo sve podređeno poslovnim susretima. Ujedno, sajam kombinira uvijek dobro posjećene prezentacije novih proizvoda, različite seminare, radionice i konferencije, a nudi i nedostižne mogućnosti povezivanja profesionalaca iz cijelog svijeta, što je možda i najvažnije onima koji ga posjećuju.

Laboratorij inovacija

Marljivi Nizozemci organizirali su i tri odvojene specijalizirane izlagačke površine, kao što je Superyacht Pavilion koji je okupio čak 221 izlagača iz sektora megajahta, Marina & Yard Pavilion namijenjen marinama i brodogradilištima narastao je na 49 izlagača, te Construction Material Pavilion odnosno paviljon namijenjen prezentaciji sirovina, kompozita i ostalih materijala za gradnju plovila, ali i informiranje o tome kako ih koristiti. Uz to broj nacionalnih paviljona u organizaciji nautičkih udruga pojedinih zemalja pod kapom udruge ICOMIA ponovo je kao i lani dostigao brojku 18.

mets2