sea-change-2

Grupa koju čini 28 tvrtki i drugih udruženja, ujedinili su se pod krovnom organizacijom MECN (Marine Environment Cooperation Network), da zaštite okoliš u područjima marina u Grčkoj. Među tim organizacijama su i neke nevladine organizacije koje se bave očuvanjem okoliša.
Prvi projekt kojim će se mreža baviti je kampanja protiv korištenja jednokratne plastike. Inicijativu za osnivanjem MECN-a pokrenula je grčka zaklada AC Laskaridis Charitable Foundation s ciljem širenja ideje diljem Grčke. Kako je jahtaški čarter u snažnom uzletu i dok se planira povećanje broja grčkih marina, ovaj organizacijski model poslovanju nudi komplementarna rješenja za nacionalne ambicije u nautičkom turizmu. Tu je poruku mreža poslala na press konferenciji održanom sredinom prošlog tjedna, s naglaskom da članice (tvrtke i druge organizacije) imaju za cilj širiti svijest lokalnoj zajednici, edukaciju i istovremeno osigurati okoliš, a javnosti predstaviti rješenja. MECN ističe važnost suradnje u industriji, kao i potrebu za penaliziranjem onih koji se ne drže dogovorenog režima prema okolišu.
Također ističu da je važno probuditi raspravu u široj javnosti o problemu zagađenja kako bi zajedno iznjedrili čim učinkovitija rješenja.

sea-change