marinetek 13

Marinetek radi punom parom

Tvrtka iz Šibenika čije poslovanje s plutajućim pontonima nije vezano samo za hrvatsku obalu, već za Mediteran

Nautički biznis nisu samo plovila, charter i iznajmljivanje, već i oprema za infrastrukturu. U Hrvatskoj postoji nekoliko tvrtki koje proizvode kvalitetnu opremu za nautičku infrastrukturu, a jedna od najznačajnijih je svakako Marinetek  Adriatic d.o.o. čiji su pontoni privezani uz brojne rive nautičkih luka i marina u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Tijekom prošle godine Marinetek je napravio velik posao na Malti, dopremom 6 novih valobranskih pontona tipa M3820BRS za gat A duljine 120 m, pristupni most, sidreni materijal za sidrenje gata i muringa, te dodatnu pripadajuću opremu. Ove godine napravljena je druga faza rekonstrukcije povijesne nautičke lokacije u Gardens Yacht marini, gdje su 1962. godine prve vezove za jahte napravili britanski i malteški inženjeri. Sada je došlo vrijeme za obnovu i širenje ponude, za što je angažiran Marinetek iz Šibenika.

Osim revitalizacije starog parka u Ta’Xbiexu, marina će ponuditi i najkvalitetniju uslugu s ukupno 126 mjesta za jahte do 50 m duljine. Većina vezova formirat će se uz tri plutajuća gata instalirana u Marxamxetto Harbour, Lazareto Creek. Za potrebe druge faze, početkom svibnja ove godine je Marinetek isporučila dodatnih 13 betonskih plutajućih pontona, tipa M3312HD (5 kom) i M3315HD (8 kom) s pripadajućom opremom, od kojih će se formirati plutajući gatovi B i C. Iz Marineteka poručuju kako je proizvodnja pontona trajala je 3 tjedna, a instalaciju će obaviti sam investitor, uz nadzor Marinetekovog supervizora i djelatnika.

marinetek 11a

Marinetek pontoni za Flisvos marinu u Grčkoj

Mali, ali vrlo simpatičan projekt isporučen je jednoj od najpoznatijih nautičkih marina u Grčkoj, marini Flisvos u južnoj atenskoj luci Palaio Faliro. Pristanište dugo 18 metara, koje se sastoji od dva betonska plutajuća pontona, kraće je od većine jahti u marini Flisvos, a instalirano je i opremljeno za smještaj malih jahti do 15 metara. Cijeli projekt realiziran je zajedno s Armos Precast, novim Marinetekovim partnerom u Grčkoj, koji je uz nadzor šibenske tvrtke radio instalaciju pontona. Ovaj projekt su Šibenčani komentirali da je, nadaju se, prvi u daljnjoj dugoročnoj suradnji Armosa i Marineteka.

Flisvos marina vodeća je nautička marina u Grčkoj, te je postala matična luka za vlasnike mega jahti kojima je destinacija istočni Mediteran. Marina je s vremenom postala referentna točka za grčki morski turizam, ali i za stanovnike poluotoka Atike, gdje i brojni lokalni stanovnici rado provode vrijeme. Ta marina broji ukupno 303 veza, od kojih je više od pola namijenjeno za smještaj jahti duljih od 30 m.

Marinetek je za potrebe ovog projekta proizveo i isporučio 2 pontona tipa M2409AC koji su  čeličnim vodilicama i vertikalnim šinama pričvršćeni na postojeći obalni zid marine. Hodna površina pontona je obložena WPC (drveno-plastični kompozit) podnicom i priveznim bitvama od nehrđajućeg čelika, koji cijeloj konstrukciji daju dodatni luksuzni ugođaj.

marinetek 1a

Potpisan ugovor o dobavi i montaži plutajućih gatova u Športskoj luci Brigi

Poslovi ne staju. Početkom ožujka potpisan je ugovor o dobavi i montaži plutajućih gatova u Športskoj luci Brigi-Lokvice, kojim je definirana izgradnja luke posebne namjene smještene istočno od središta Grada Trogira. Uloga Marineteka je izrada i isporuka plutajućih pontona dok su radovi na sidrenom sustavu plovila i gatova prepušteni investitoru, Pomorsko športskoj udruzi “Lokvice”.

Radi se o izvođenju radova u sklopu gradnje športske lučice s kapacitetom od 198 vezova raspoređenih na 5 gatova. Unutar zaštićenog dijela luke planirana je postava plutajućih pontona na koje će se, prema uputama investitora, omogućiti privez isključivo plovila do maksimalno III. kategorije. Marinetek će u tu svrhu isporučiti ukupno 21 ponton All Concrete tipa M2409AC i M2412AC, koji su idealni za prihvat brodova u marinama ili za formiranje samostalnih gatova, te predstavljaju najnoviju generaciju Marinetek betonskih plutajućih pontona.

Unatoč značajnim promjenama na tržištu i odgodama planiranih velikih investicijskih projekata uzrokovanih pandemijom virusa, poslovanje Marinetek društva je i dalje stabilno i pozitivno, poručuju iz tvrtke. Njihova lista referenci i zadovoljnih klijenata najveća im je garancija i sigurnost budućim partnerima da će sve prihvaćene poslove izvršiti kvalitetno i u zadanim rokovima.

marinetek 11Predstavnici PŠU Lokvice Vinko Buble i Branko Matas sa voditeljem prodaje Marineteka Zoranom Cvitanom prilikom potpisa Ugovora

Piše: Teo Marević
Foto: Marinetek