DJI_0088

Prva slovenska marina, u Portorožu, osnovana je 1974. godine, a sada je iz ruku slovenske turističke grupe Terme Čatež d.d. predana lokalnim poduzećima – tvrtki Adventura Holding i Glen u omjeru 50:50, u suradnji s lokalnom bankom UniCredit Slovenija d.o.o.
Završetak primopredaje očekuje se početkom iduće godine, a kako piše slovenska informativna agencija STA, transakcija je vrijedna 21,6 milijuna eura, odnosno 24,9 milijuna američkih dolara.
Iz Adventura Holdinga poručili su da će dobar dio investicije biti uložen iz vlastitih sredstava.
Prema ranijem pisanju medija, za kupnju Marine Portorož kapaciteta 1000 plovila na južnom dijelu slovenske jadranske obale bila je zainteresirana i vodeća hrvatska nautička grupacija – ACI koju čine ukupno 22 marine.
Marina Portorož bila je dio ACI-jevog inozemnog investicijskog plana, a posao dubinskog skeniranja poslovanja obavila je revizitorska tvrtka KPMG za naručitelja ACI.
Jedan od preduvjeta za sklapanje kupoprodajnog ugovora bilo je uređivanje odnosa između Marine i područne uprave Piran, koja u lokalni proračun za godišnju koncesiju uplaćuje 180 tisuća eura plus pdv, što je najviše na ruku išlo upravo lokalnim poduzećima.