
Škarpine na libar
Dobitak na lot bila je ribarska kašeta puna škarpina. Meso joj je sočno, puno slankastog – slatkastog soka u kojem su vidljive kapljice maslinovog ulja
More magazin već je dvadeset osam godina vodeća revija u Hrvatskoj kad je o plovidbi i plovilima riječ. Autori tekstova i fotografija žive i razumiju more.
Dobitak na lot bila je ribarska kašeta puna škarpina. Meso joj je sočno, puno slankastog – slatkastog soka u kojem su vidljive kapljice maslinovog ulja
Na tržnici nećete naći morsku, divlju, gluhu ili ludu blitvu, a baš vam nju preporučujemo. Ako pojedete blitvu za ručak, ne bojte se, nećete postati blitvar.
Cijele, ama baš cijele, stave se na gradele da se pomalo peku. Treba ih više puta okrenuti i po potrebi malo pouljiti. Kad se mogu odvojiti glave od trupa lignje, znak je da su gotove.
Ono što morate znati, murina je masna riba, a s kožom ćete imati problema ma kako oštar nož bio. Sve polako zamotajte, ne zaboravite da koža ostaje iznutra, i učvrstite čačkalicama.
Rastu u pukotinama stijena pustih otoka, rastu i na starim zidovima ili, od čega se konzervatorima diže kosa na glavi, na starim zidinama primorskih gradova, po zidinama tvrđava, crkvi i palača
Zahtjevna prirodoslovna potraga urodila je konkretnim rezultatom, friško ulovljenim ciplima.
Da kojim slučajem ne bi bilo zabune, moramo spomenuti da od davnina bajam slovi kao nesumnjivo jak i učinkovit afrodizijak
Neki preporučaju oderati joj kožu, moj vam je savjet — ne činite tu glupost! Ni sa čim ne pretjerujte jer ćete izgubiti izvornu boju, okus i miris jela
Daleko je ova juha od one krepke goveđe ili kokošje, ali je lagana i može se jesti vruća, topla ili mlaka i podjednako je ukusna. U juhu je dobro zakuhati tjesteninu, a najbolji odabir su peneti.
Dva su kultna komada goveđeg mesa koje Dalmatinci koriste za spravljanje dobre juhe, mulom i posebno štrakul.
Možda ćete sumnjičavo zavrtjeti glavom, začepiti nos i prekriti oči, ali savjet vam je − ne brzajte. Dodajte režanj češnjaka pa klinčić, papar u zrnu, naribani muškatni oraščić, smričke, list kadulje…
Mogu biti glavno jelo, ali i prilog koji se dobro sljubljuje sa svim mesnim jelima, a bome ni kombinacija s ribom s gradela nije za baciti. Na čistom maslinovom ulju
pirjajte narezanu kapulu, najbolje luk srebrenac. Početak može biti i drugačiji. Na maslinovo ulje dodajte na manje kockice narezan krumpir. A gdje su tikvice?
Tradicionalno jelo duboko ukorijenjeno na dalmatinskom području i ovdašnju kuhinju koje korjenje vuče iz Levanta, preko Grčke i Rimske kuhinje.
Prstima odvojite laticu po laticu, provucite je preko zubi i usana. Jezikom pokupite krušne mrvice, pa nježno ostružite malo bijelo zadebljanje na kraju latice.