
Gustože sipe
Neki preporučaju oderati joj kožu, moj vam je savjet — ne činite tu glupost! Ni sa čim ne pretjerujte jer ćete izgubiti izvornu boju, okus i miris jela
More magazin već je dvadeset šest godina vodeća revija u Hrvatskoj kad je o plovidbi i plovilima riječ. Autori tekstova i fotografija žive i razumiju more.
Neki preporučaju oderati joj kožu, moj vam je savjet — ne činite tu glupost! Ni sa čim ne pretjerujte jer ćete izgubiti izvornu boju, okus i miris jela
Daleko je ova juha od one krepke goveđe ili kokošje, ali je lagana i može se jesti vruća, topla ili mlaka i podjednako je ukusna. U juhu je dobro zakuhati tjesteninu, a najbolji odabir su peneti.
Dva su kultna komada goveđeg mesa koje Dalmatinci koriste za spravljanje dobre juhe, mulom i posebno štrakul.
Možda ćete sumnjičavo zavrtjeti glavom, začepiti nos i prekriti oči, ali savjet vam je − ne brzajte. Dodajte režanj češnjaka pa klinčić, papar u zrnu, naribani muškatni oraščić, smričke, list kadulje…
Mogu biti glavno jelo, ali i prilog koji se dobro sljubljuje sa svim mesnim jelima, a bome ni kombinacija s ribom s gradela nije za baciti. Na čistom maslinovom ulju
pirjajte narezanu kapulu, najbolje luk srebrenac. Početak može biti i drugačiji. Na maslinovo ulje dodajte na manje kockice narezan krumpir. A gdje su tikvice?
Tradicionalno jelo duboko ukorijenjeno na dalmatinskom području i ovdašnju kuhinju koje korjenje vuče iz Levanta, preko Grčke i Rimske kuhinje.
Prstima odvojite laticu po laticu, provucite je preko zubi i usana. Jezikom pokupite krušne mrvice, pa nježno ostružite malo bijelo zadebljanje na kraju latice.
Pred nama je ljeto, a to je stađun od skuši! Ako vam se posrećispremite
njihove odreske uvaljane u jaje i brašno
Uz srdelu se ispijalo obilje bevande uz zagarantirani učinak – opuštanje, veselje i barem na tren zaborav teške svakodnevnice
Pokušaj zadržavanja zalogaja u ustima da bi se što duže uživalo u toj neizmjernoj slasti nije urodio plodom. Kakva šteta!
Do Zagreba imam vremena smisliti kako ga pripremiti. Ribu dobro zalijte maslinovim uljem, a onda je dva, tri puta preokrenite tako da se ulje i začini dobro rasporede po njoj
Duše mrtvih sele u nj, a onda progovaraju u trbusima onih koji su ga jeli ponekad tiho, ali jakog vonja, a ponekad i preglasno.
Svjež ili sušen bio je sirotinjska namirnica. Nije to bilo nešto čime bi se netko mogao pohvaliti. Sad su druga vremena. Štoklji nema, a postao je tražena delicija
Ako su se pekli medenjaci to je značilo da je domaćica bila posebno nadahnuta što je htjela pokazati susjedstvu ili je nekome od ukućana trebala brza ljekovita okrjepa
Nije mi bilo jasno kako će tako smrdljiva tvar i to sutra u nedjelju, biti za ručak. Nije nezanemariv ni podatak da je antikarcinogen i da je niskokaloričan