marko_hrana1

Visjela je na forkocu ili palcu levuta i gajete, sušila se na pô jarbola i nitko ju nije htio. Tukli su je mlatom, oblutkom ili s njom mlatili po sikama

spiza2

Nije bilo ribara koji je odlazio u ljetni noćni ribolov na malu plavu ribu, a da sa sobom nije imao bronzinić. U njemu je otkriveno osvježavajuće,
ukusno i zdravo jelo

zelje2

U proljeće biljka buja mladim listovima i žarko žutim cvjetovima. To je božanski afrodizijak, ali i s vonjom znojavog izmučenog božanskog tijela

DSCN6495

Kada čista žena mete sve pred sobom, kad trnu prsti od hladnoće, a zec materu išće, najugodnije je sjediti uz komin, prezalogajiti dva peruna divljeg zelja i iz luga izvaditi koju pečenu giru

dscn5831

Riba, alfa i omega brujeta je škarpina. Brujet od prezence morao je biti takav da se domaćin može pohvaliti, a ugošćeni uglednik pričati čega je sve u brujetu bilo i čime se osladio. Uz ovaj brujet spravlja se rižot!

dscn4626

Kada je bilo ili otići s ovoga svijeta zbog neke bolesti ili po tankoj niti života pokušati se škapulat, sva ufanja polagana su u žbativeno jaje s dvi kapi prošeka. To je bio lijek iznad
propisanih lijekova

DSCN3568

Pomidori su se u srpnju jeli na salatu ili kao jabuka, a onda u kolovozu kad im je Sunce odnijelo vodu i od ploda učinilo koncentrat podneblja kuhali su se u šalše, čiste i šporke

DSCN2000

Trilja je oduvijek bila nešto više od pukog gastronomskog užitka. To nešto više do savršenstva su prakticirali stari Rimljani, a želite li i vi okusiti nešto od užitaka poželjnih cijele godine morat ćete naučiti razlikovati trilju od trilje

DSCN1850

Ribari su sušili onu ribu koju su imali; nekada je to bila mala girica, nekada bukva ili skuša, a nekada cipal, ugor, tabinja, raža, oslić, pišmol, kokot, mačka, pas, golub ili hobotnica. Postili smo na Veliki petak uz sušenog ugora na crveno