zelje2

U proljeće biljka buja mladim listovima i žarko žutim cvjetovima. To je božanski afrodizijak, ali i s vonjom znojavog izmučenog božanskog tijela

DSCN6495

Kada čista žena mete sve pred sobom, kad trnu prsti od hladnoće, a zec materu išće, najugodnije je sjediti uz komin, prezalogajiti dva peruna divljeg zelja i iz luga izvaditi koju pečenu giru

dscn5831

Riba, alfa i omega brujeta je škarpina. Brujet od prezence morao je biti takav da se domaćin može pohvaliti, a ugošćeni uglednik pričati čega je sve u brujetu bilo i čime se osladio. Uz ovaj brujet spravlja se rižot!

dscn4626

Kada je bilo ili otići s ovoga svijeta zbog neke bolesti ili po tankoj niti života pokušati se škapulat, sva ufanja polagana su u žbativeno jaje s dvi kapi prošeka. To je bio lijek iznad
propisanih lijekova

DSCN3568

Pomidori su se u srpnju jeli na salatu ili kao jabuka, a onda u kolovozu kad im je Sunce odnijelo vodu i od ploda učinilo koncentrat podneblja kuhali su se u šalše, čiste i šporke

DSCN2000

Trilja je oduvijek bila nešto više od pukog gastronomskog užitka. To nešto više do savršenstva su prakticirali stari Rimljani, a želite li i vi okusiti nešto od užitaka poželjnih cijele godine morat ćete naučiti razlikovati trilju od trilje

DSCN1850

Ribari su sušili onu ribu koju su imali; nekada je to bila mala girica, nekada bukva ili skuša, a nekada cipal, ugor, tabinja, raža, oslić, pišmol, kokot, mačka, pas, golub ili hobotnica. Postili smo na Veliki petak uz sušenog ugora na crveno

DSCN0651

Ribari su bili zadovoljni kad bi je ulovili jer je završavala na stolu, u tanjuru pred njihovim gladnim ustima. Spremala se na više načina, ali najčešće lešo kao kultna lagana ali hranjiva ljetna večera.

srdele1

Nemojte sumnjičavo vrtjeti glavom već jednostavno uz malo dobre volje i bujnu maštu pripremite sardele na ražnju, iskonsko ribarsko jelo koje u svojoj hedonističkoj jednostavnosti pokazuje svu ribarsku domišljatost