DSC00105
Kako je loger podnio probni vijađ otvorenim morem od Malog Lošinja do Visa i Splita pa se certificirao za put za Sete

Napisao i snimio: Mladen Šćerbe

S pivom započeti priču o plovidbi naizgled nema smisla, ali u ovom slučaju itekako ima! Naš je loger imao zakazanu presicu 4. veljače na splitskoj rivi i to je bila izvrsna prilika za napraviti probni vijađ pri kojem bi nam traversada otvorenim Jadranom od Malog Lošinja do Visa pokazala pravo stanje broda i ukazala na nužne preinake, dorade i popravke pred put za Sete.

Naime, u Seteu se od 7. do 13. travnja održava sada već tradicionalni sajam povijesnih brodova i pomorske baštine, a loger Nerezinac će tamo biti predstavnik hrvatske brodograditeljske tradicije. Od Lošinja do Setea valja preploviti 1400 Nm zimskog Mediterana koji je u ožujku iznimno hirovit i neugodan, pa je nužno Nerezinca odvesti na iskušenja zimskog Jadrana kako bi se vidjelo kako „tuče“ more, a prognoze su u rečenom tjednu najavljivale baš takvo vrijeme kakvo nam je za probu trebalo, južinu pa ekstremnu buru.

Prva noćna traversada s provom u jugo od Lošinja oko Visa do Splita, pokazala je da je raspored tereta i balasta na brodu nepovoljan i sa smanjenom brzinom 3-4 čvora ispunjavamo plovidbeni plan s namjerom da u splitskoj luci u miru pretumbamo teret i uravnotežimo brod. Sve ostalo, osim malog prodora mora na očekivanim mjestima, bilo je OK! (…) Više pročitajte u 252. broju Mora.

DSC01227