lastovo1

Lastovo otok zvijezda

Zbog udaljenosti i izoliranosti, ali i prije desetljeća instalirane ekološke rasvjete, Lastovo je jedna od najboljih lokacija za noćno promatranje neba u Europi

Pučinska izoliranost Lastova mogla bi postati prednost tog našega najudaljenijeg stalno naseljenog otoka, jer ove je godine na inicijativu lokalne Turističke zajednice, a u suradnji s Općinom Lastovo, Parkom prirode Lastovsko otočje, osnovnom školom i predstavnicima privatnog sektora obnovljen projekt „Lastovo — otok zvijezda“.

Široj javnosti malo je poznato kako je Lastovo zbog svoje pozicije specifično po iznimno bistrom nebu, jedinstvenom u Europi, te se čak i usred naseljenih područja bez ikakve opreme može uživati u spektakularnim nebeskim prizorima. Ta kvaliteta Carskoga otoka, koja bi se uz malo promišljanja lako mogla pretočiti u cjelogodišnji, održivo-razvojni turistički adut, prepoznata je još prije desetak godina, kada je na Lastovu, na inicijativu astronoma iz Hrvatske i Slovenije, priređeno nekoliko značajnih međunarodnih skupova o Parkovima tamnoga neba.

lastovo2

Općina Lastovo nakon toga je prva u Hrvatskoj prilagodila javnu rasvjetu ekološkim zahtjevima za zaštitu noćnog neba, a u narednim godinama Hrvatski astronomski savez nastavio je s organizacijom astronomskih radionica i motrenja te predavanja o svjetlosnom onečišćenju. No, zbog raznih razloga taj projekt je zamro. Usprkos sjajnom potencijalu te velikom interesu astronoma iz cijeloga svijeta, Lastovo nije tada dobilo status Međunarodnog parka tamnog neba, prorijedile su se astronomske aktivnosti, a stalo se i s ulaganjem u infrastrukturu. Sve do ove godine. (…) Više pročitajte u 259. broju Mora.

lastovo3