m122893_crop11015_2048x2048_proportional_1531493249FED5

Potpredsjednik organizacije Volvo Ocean Race, Johan Salén otkrio je niz obveza kojima će se baviti peta Our Ocean konferencija na Baliju u Indoneziji. U budućnosti organizacija će se bazirati na izgradnji ostavštine prošle regate, kako bi osvijestili zagađenost oceana implementacijom ambicioznih „Održivih programa.“ Salén je najavio da će njihovi jedriličarski timovi, dioničari, dobavljači i gradovi domaćini utrke biti primjer održivosti. U sklopu programa održat će se i 10 velikih skupova na temu Oceana, te inovativne radionice koje uključuju glavne i utjecajne pojedince da istraže rješenja koje predvodi industrija.
Inicijativu će voditi UN-ova organizacija Ciljevi održivog razvoja (SDGs) koja namjerava integrirati pristup cirkularne ekonomije i politiku poslovnog modela za potpunim zaokretom u sistemu.
Objavit će obrazovni program s regatom kao bazom kurikuluma, kako bi djeci dočarali predočive metode iz samih primjera, s ciljem da ih osvijeste i potaknu u rješavanju problema s kojima se susreću mora.
Program će se dalje razvijati iz rada s djecom, a uključivat će i osnovnoškolske elemente, primjenjive znanosti, tehnologije, inženjerstvo, umjetnost i matematička znanja.
U suradnji sa znanstvenim konzorcijem, podaci o mikroplastici prikupljeni iz uzoraka mora tijekom dvije godine koristit će se kako bi doprinijeli razvoju međunarodnog standardiziranja procesa uzorkovanja mora za analize.
Malo znamo o tome kako plastika utječe na ljudski organizam kada se nađe u njemu, tako da će program poticati upotrebu najsuvremenije tehnologije kako bi otkrili korisne podatke na moguće efekte i posljedice koje uzrokuje prisutnost te tvari u ljudskom tijelu.
Direktor programa regate 11th Hour Racing, Todd McGuire izjavio je da je „rezultat programa održivosti primijenjen na prošloj ediciji utrke izvanredan. Već sada imamo opsežne podatke koji pokazuju najbolje uspjehe svakog pojedinog područja djelovanja, od operacija, do edukacija, znanstvenih istraživanja, angažiranja javnosti i globalna predanost ozdravljenju oceana. Oduševljeni smo što možemo graditi ostavštinu ovog programa i razvijati ga zajedno s organizatorima, obnavljati strategije i planirati mape za nadolazeće regate.“
Program održivog razvoja počet će sa sljedećom regatom 2021. i trajat će do 2022. godine.

m122898_crop11015_2048x2048_proportional_153149325510EF