boot2018_JV8071

Europa je glasala i izabrala najbolje brodove u nekoliko kategorija po izboru žirija koji čini dvanaest prestižnih novinara europskih jedriličarskih nautičkih magazina te devetoro glavnih urednika europskih časopisa posvećenih motornim plovilima. Proglašenje European Yacht of the Year 2018 i Eurpean Powerboat of the year ili kako je u žargonu još nazivaju nautički Oskari, održalo se u Düsseldorfu po petnaesti put za jedrilice, a dvanaesti put za motorne brodove, 20. siječnja ove godine tijekom takozvane Flagship Night večeri, dobro poznate večeri u nautičkoj industriji pred gotovo 500 sudionika zajednice vodenih sportova.

Svake godine na europskom tržištu predstavi se sedamdesetak novih tipova jedrilica, ali samo njih pet imaju tu čast osvojiti titulu europskog broda godine. Tijekom rujna prvi test je članove žirija iz Norveške, Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske, Danske, Austrije, Švicarske, Italije, Španjolske, Njemačke i odnedavno pridružene Finske odveo u najveću europsku marinu La Rochelle. Sljedeće odredište, u listopadu, bio je Port Ginesta, nedaleko od Barcelone. Svih petnaest brodova žiri je intenzivno testirao i detaljno analizirao. Novinari su ukupno odjedrili 2000 nautičkih milja na svim nominiranim brodovima zajedno.

Sve odluke donosile su se demokratskom većinom s načelom nacionalnosti, kako članovi žirija ne bi davali nepoštenu, pristranu prednost brodovima-kandidatima iz svoje zemlje. Izbor jahte godine uvijek se odnosi na cjelokupan proizvod, a trenutačno su trendovi u jednu ruku nakloni sve većim brodovima, a u drugu ruku, sve više individualnijem pristupu i specijalnom dizajnu.