IMG_20190119_084007-(Large)

Jučer je, nakon devetomjesečnog procesa, KJK Fond III, privatni dionički fond od 250 milijuna eura, pokrenut 2018. godine, završio kupnju 100% dionica Elana d.o.o.

Prije četiri godine ruski financijski fond VR Capital koji djeluje iz Londona, postao je preko svog društva Wiltan Enterprises vlasnik Grupe Elan, najpoznatijeg proizvođača sportske opreme na ovim prostorima i poznatog graditelja jedrilica. U razdoblju u kojem su upravljali Elanom uložili su u restrukturiranje više od 10 milijuna eura, povećali broj zaposlenih, prihode i operativnu dobit. Sada su očito došli u poziciju naplatiti svoja ulaganja i Elan dolazi u ruke finskog fonda s 250 milijuna eura privatnog kapitala koji je usmjeren na investicije na Balkanu i baltičkim zemljama. U Sloveniji su već investirali u nekoliko tvrtki.

Mreža KJK-a sastoji se od 8 ureda diljem Europe s 19 iskusnih stručnjaka za investicije, svaki u prosjeku ima više od 15 godina iskustva. Lokalni timovi pružaju platformu za pristup atraktivnim ulagačkim mogućnostima širom Europe u razvoju. Elanov upravljački tim, na čelu s Jeffreyjem Tirmanom, Elanovim izvršnim direktorom, nastavit će upravljati tvrtkom. Osim toga, gospodin Tirman preuzet će ulogu izvršnog direktora KJK-ovog novoosnovanog holding društva KJK Sports. Pod KJK Sportom, pored Elana, KJK će kombinirati i druge sportske i vanjske investicije, uključujući estonsku tvrtku za vodene sportove, Tahe Outdoors, i Leader 96, bugarskog proizvođača bicikala. Sigurno postoje značajne sinergije u cijelom portfelju sportskih holdinga, a KJK Sport namjerava postane globalna sportska tvrtka. Za očekivati je da će se dogoditi i snažnija ulaganja u Elanovu nautičku diviziju.