Four Winns TH36 3

Katamarani godine

Donosimo pregled nominiranih i dobitnika nagrade Multihull of the Year 2023 u četiri kategorije

Tijekom nedavno završenog sajma International Multihull Show u La Grande Motte u Francuskoj održala se dodjela nagrada za Multihull of the Year 2023 koju organizira međunarodni nautički magazin Multihull, posvećen višetrupcima. Nagrada se dijelila u četiri kategorije: Sail Cruising, Sail Performance, Multipower, Forever Green, a u svakoj kategoriji natjecalo se po pet novih modela.

Sail Cruising

U kategoriji koja okuplja višetrupce namijenjene prvenstveno krstarenju i pri čemu su komocija i sigurnost ključan faktor, natjecali su se Bali Catsmart, Excess 14, Lightwave 46, Nautitech 44 Open i Lagoon 51. Nagrada je pripala Lagoon Catamarans čiji je model na sajmu imao svjetsku premijeru. Taj se katamaran odlikuje inovativnim rasporedom interijera, iznimno prostranim vanjskim prostorom na palubi, u kokpitu, na krmenim platformama s hidrauličnom središnjom platformom, te na velikom letećem mostu s opcijom hard topa. U standardu se nudi opremljen velikim površinama solarnih panela, zahvaljujući kojima održava servisne baterije pune i kada su svi hladnjaci i drugi potrošači u pogonu, bez paljenja agregata ili motora.

lagoon 51

Sail Performance

Među performansnim višetrupcima natjecali su se trimaran Rapido 40, te katamarani Balance 442, C-Cat 48, Catana Ocean Class i ORC 57. Nagradu za Sail Performance katamaran godine odnio je C-Cat 48. Zbog male istisnine, ovaj katamaran pruža brzinu i kada je vjetar ispod 10 čvorova. Kao i stariji C-Cat modeli, ima oštre linije te relativno uzak trup. Dizajnirana je za udobnu i brzu offshore plovidbu, a interijer ima niz zanimljivih rješenja. Sve škote, podigači i druga kontrola jedrilja nalazi se na krmenom dijelu, gdje je sa svake strane kormilo, a u prednjem dijelu salona ima dodatnu, zaštićenu skipersku konzolu.

C-Cat 48

Multipower

Među motornim višetrupcima našla su se 4 katamarana i jedan trimaran. Aquila 28 Molokai, Four Winns TH36, zatim Leopard 40PC, Prestige M48, te trimaran Leen 72. Pobjednik je američki Four Winns TH36,  katamaran s izvanbrodskim pogonom. Model je nenajavljeno predstavljen kao prototip prošle jeseni u Cannesu, a krovna grupa Beneteau ga je plasirala paralelno uz model sestrinskog brenda Prestige, kojemu je sada i izmakla nagrada. Odlikuje se jednostavnosti, te svim poznatim prednostima katamaranskog trupa i izvanbrodskih pogona od efikasnosti trupa, prostranosti, komocije i intime, odnosno jednostavnosti pristupa motorima, mogućnosti neposrednog servisa, podizanja motora izvan mora kad se ne koristi… Zbog otvorenog dizajna mogao bi biti vraški konkurent „walkaround“ monotrupcima, manjim obiteljskim jahticama i vikend party brodicama, pogodan za plovidbu dva para, obitelji ili dnevnu plovidbu s većim društvom, odnosno potencijalni kandidat za charter brodicu.

Four Winns TH36 2

 

Forever Green

Kao što i samo ime kategorije kaže, modeli koji se natječu pod tom kategorijom orijentirani su prema održivosti. Među 5 nominiranih našli su se HopYacht 30, koji nije pobijedio ali je vrlo zanimljiv projekt, zatim također poseban Vaan R4 od recikliranog aluminija, najmanji serijski model građen tim materijalom, pa Aura 51 Smart Electric popularnog velikog brodogradilišta Fountaine Pajot, zatim Windelo 54 Yachting, katamaran s posebnom tehnologijom gradnje sendviča kompozita sa značajnom redukcijom štetnog utjecaja na okoliš te elektropogonom, pobjednički Sunreef 80 Eco. Ovaj veliki luksuzni katamaran imali smo prilike pobliže upoznati tijekom prošlog sajma u Cannesu. Specifičnost ovog katamarana je što ima iznimno velike površine solarnih panela zahvaljujući patentiranoj tehnologiji ugradnje ćelija unutar kompozita te su sastavni dio trupa, letećeg mosta i hardtopa.

Sunreef 80 Eco

Piše: Teo Marević
Foto: Four Winns Boats, Lagoon Catamarans, C-Catamarans, Sunreef Yachts