precious plastic community NASLOVNA

Jedrilica od reciklirane plastike

Mladi dizajneri u Francuskoj dizajnirali i napravili dinghy jedrilicu od reciklirane plastike koja zaista jedri

Nakon što su nedavno dobili diplomu ESAD Valenciennes design & art school u Francuskom gradu Valenciennes, dvojica entuzijasta odlučila su se na gradnju male jedrilice u potpunosti napravljene od reciklirane plastike prikupljene iz okoliša. Vau.R je njihov projekt koji ima tri cilja, podizanje svijesti o količini otpada u okolišu, transformacija i revalorizacija plastike kao materijala, te ispitivanje mogućnosti recikliranja starih plovila.

Vau.R je ime njihova projekta i prototipa jedrilice duge 6 metara napravljene u potpunosti od panela dobivenih recikliranjem plastičnog otpada, dok su jedrilje posudili od klase Laser. Ovaj projekt je tek na početku, a slijedit će ga još preinaka i prototipova kako bi poboljšali stabilnost plovila. U budućnosti glavna im je ideja uspostaviti suradnju sa školama jedrenja, kako bi mogli zajedno stvarati nova plovila i reciklirali oštećene dijelove. Iako su još na početku, njihov projekt je vrlo inspirativan.

U svom procesu recikliranja koriste tehnologiju sličnu onoj o kojoj smo već pisali – Precious Plastic Community. Riječ je platformi pokrenutoj 2013. koja besplatno dijeli projekte za izradu stroja za recikliranje. U Hrvatskoj djeluje i Precious Plastic Hrvatska, koju je pokrenula udruga Fablab, a pokret recikliranja materijala od kojih se zatim izrađuju svakodnevni predmeti, pa i jedrilice, tek uzima maha, te bismo u mogućnosti mogli češće viđati razvijanje ideje recikliranja plastike kod kuće. Takav pristup bit će koristan i brojnim nautičarima, posebno onima sa starijim brodicama, koji nerijetko potrebuju kakav plastični predmet kojeg je teško ili gotovo nemoguće nabaviti.

precious plastic community 2
precious plastic community 4
precious plastic community 5
precious plastic community 3
precious plastic community

Piše: Teo Marević
Foto: Facebook / Precious Plastic Community