JOKPuzOlQKWrvhEB7tJ6_EYOS-1280x720

Tvrtka EYOS Expeditions se bavi iznajmljivanjem specijaliziranih plovila za dugoročnu plovidbu i posebnu namjenu, u ekstremnim uvjetima. Nedavno najavljenom istraživanju, odnosno spuštanju na najdublje točke petero oceana prethodilo je tri godine pripreme i istraživanja, nakon čega bi, ako ekspedicija uspije u svom naumu oborila dubinske rekorde u zaronu podmornice. Ekspedicija se odvija u suradnji investitora, istraživača Viktora Vescovoa, EYOS Expeditions i Triton Submarines.
Vescovo će upravljati dvo-osobnom podmornicom, dok će EYOS pod vodstvom Roba McCalluma biti odgovorna za cjelokupnu organizaciju i nadzor ekspedicije, od pripreme, planiranja do dnevnog vodstva.
Tvrtka je prethodno pružala polarnu logističku pomoć u operacijama istraživanja Antarktika za snimanje BBC-jeva dokumentarca Blue Planet II, brinući o 56-metarskom istraživačkom brodu Alucia.
Znanstveno istraživanje vodit će Dr. Alan Jamieson sa sveučilišta Newcastle.
Specijalizirana tvrtka za ekspedicije – Triton Limiting Factor dizajnirala je podmornicu za dvoje koju će dopremiti nedavno prenamijenjeni brod Pressure Drop.
Vijest dolazi nakon što je tim oceanografa, znanstvenika i istraživača nedavno završila uspješne vježbe na Bahamima.
Ekspedicija će pokušati zaroniti na morsko dno brazde Java u Indijskom oceanu na 7725 metara dubine, Malloy Deep u Arktičkom oceanu dubine 5669 metara, South Sandwich u Antarktičkom oceanu na dubinu od 8428 metara i brazda Puerto Rico u Atlantskom Oceanu na dubini od 8648 metara. Zadnja točka bit će, naravno, ona najdublja – Marjanska brazda u Pacifičkom oceanu dubine 10898 metara.
Vescovo je 2015. Izjavio da je bio veoma iznenađen kad je otkrio da nitko nikada nije bio na dnu četiriju najdubljih točaka svjetskih oceana – „Pomislio sam da bi bio veliki pothvat pomaknuti sve granice podmorske tehnologije. Iskreno se nadamo da ćemo u ovoj ekspediciji ostvariti povijesni pothvat, istovremeno tehnički i znanstveno.“, na što se njegov kolega McCallum dodao – „Ovaj projekt konačno nam omogućuje da istražimo posljednje granice planeta Zemlje.“
Dr. Jamieson je pritom izjavio da je ova ekspedicija od najveće važnosti u znanstvenom istraživanju – „Istraživanja koja se provedu u ovoj ekspediciji obećavaju svjetske inovacije u području znanosti, u gotovo svim područjima biologije, geologije i oceanografije.“

DvrJ6g0tRUmhPg8YVXjl_EYOS-3-1280x720