2022-08-31 (8)

Iskrcavanje u Ibizi

Španjolska tvrtka za dizajn, inženjering i brodogradnju BYD, napravila je zanimljivu „beach lander“ brodicu Linx 30

Iako je riječ o ideji preuzetoj iz dizajna radnih i ratnih brodica, “uz malo šminke” rampa na provi može biti zgodan detalj tendera superjahte. Linx 30 je walkaround brodica sportskog karaktera s mogućnosti pristajanja na plažu s pjeskom ili kamenčićima. Dizajnirana je da služi kao tender odnosno transportna brodica, s funkcijama tipičnim za radne brodove, ali s estetikom tender brodica za superjahte.

Ova 9,5 m duga brodica originalno je razvijena za ekspedicijsku custom design jahtu od 63 m.  Ovaj katamaranski tip trupa s dvostrukim dnom gradi se suvremenim alatima poput CNC glodalice i 3D printera u trupu od karbonskih vlakana. Između dvaju trupova ima i fiksni foil, kojim se izdiže na površinu mora, pa stvarajući manji otpor koristi manje energije nego kod konvencionalnog trupa.

Zbog relativno male težine, okretna je i postiže solidnu brzinu za ovaj tip brodice. Gradi ju brodogradilište BMComposites za brend Linx pod nadzorom BYD-a, a narudžbe se primaju prema sistemu poluindividualnog modela. Teži 3500 kg uključujući i 430 litara dizela. Može pimiti do 10 osoba i postiže maksimalno 25 čvorova s dometom od 130 nautičkih milja.

Od inovativnih rješenja ima mogućnost spuštanja vjetrobranskog stakla i hardtopa za lakše pospremanje u garažu superjahte. Nadalje rampa za pristajanje na pješčanu plažu može služiti i kao platforma za kupanje. Cijela prova može se brzo zaviti u hladovinu pomoću dva stupića koji se montiraju u mrtve bande prove, a drugim krajem zakači na hardtop.

2022-08-31 (2)2022-08-31

Piše: Teo Marević
Ilustracija: YouTube Screenshot / BYD