tiwal 3

Igračke za aktivno ljeto

 

Donosimo izbor nekoliko morskih igrački za aktivniji boravak na moru i uživanje u ljetnim radostima

Nije sve za svakoga niti ćemo se uvijek složiti koja je formula savršenog odmora. Vrijedi to i za nautičare koji se ponajprije razlikuju po tome vole li uživati u ležernoj plovidbi i boravku na sidru ili u svakoj prilici traže neku akciju. Ovim drugima iz dana u dan nude se nove igračke koje podižu adrenalin. Ipak, ima tu ponešto i za one umjerenije koji trebaju zen i dobru komunikaciju s prirodom.

SmartKat

Smartkat

Ono što je 80-ih godina za mlađu generaciju značio Hobbie Cat, danas su kompaktne dinghy jedrilice poput SmartKata. Riječ je o mini katamaranu-gumenjaku s glavnim jedrom i flokom, sposobnim za brzo i sigurno jedrenje i pri snažnijem vjetru. Njime bez problema mogu upravljati djeca, adolescenti i odrasle osobe. Jednostavno se slaže i idealan je za ljude koji nemaju vremena niti volje plaćati vez i skupo održavanje plovila, a htjeli bi zajedriti. Ovaj katamaran prošlog smo ljeta susretali i uz otočiće udaljene 10-ak milja od kopna, što možda nije najpametnije, ali svakako govori o kakvoj se igrački radi.

Tiwal

tiwal 3

Kao i SmartKat, riječ je o dinghy jedrilici na napuhavanje, ali još kompaktnijoj i jednostavnijoj, s jednim jedrom. Stane u dvije torbe i ukupno teži 40 kg. Trup na napuhavanje nešto je veći od surf daske, dok je jedro slično onima u klasama Moth, Laser i Finn, ovisno o modelu. Savršen je za obiteljske đite, pogotovo ako plovite motornjakom, pa biste rado uhvatili koji reful tijekom boravka u nekoj lijepoj uvali. Tiwal proizvodi 4 modela − Tiwal 2, Tiwal 2L, Tiwal 3 i Tiwal R. Napravljen je od najboljih materijala i pruža iznimno dobro jedrenje.

Red Shark Bike

red shark bikes

Vrlo praktično i zgodno dizajniran SUP, ali umjesto “stand-up paddling” ovdje imamo “sit down cycling”. Ovaj bicikl-surf dolazi u tri modela – Enjoy, Fitness i Adventure, od kojih je prvi opremljen samo surfom i okvirom s pogonom te paketom za popravak. Fitness ima 4 vrste propelera ovisno o tome koliko opterećenja ste spremni podnijeti i koliko brzo želite kliziti po površini, te vodonepropusnu torbu i paket za popravak. Verzija Adventure namijenjena je ribolovcima i sličnim avanturistima i dolazi s 2 veličine propelera, 2 vodonepropusne torbe i pripadajućim alatom.

Manta5 Hydrofoiler xe-1

manta-5

Možda ste vidjeli stare reklamne fotografije iz 70-ih i 80-ih godina na kojima ljudi pedaliraju na ogromnim biciklima po vodi… Sada smo u 21. stoljeću i tehnologija je napredovala. Hydrofoiler XE-1 najlakše je opisati kao bicikl za pedaliranje uz pomoć struje na vodi, koji umjesto kotača ima hidrokrila, a pogon je propeler na stražnjem krilu. Uz elektromotor možete pedalirati do 4 sata s jednim punjenjem, a XE-1 postiže najveću brzinu do 11 čvorova. Pritom sve parametre možete pratiti na integriranom Garminovom Bluetooth sustavu, kompatibilnom s fitness-aplikacijom.

Jobe Tube

jobe

Nizozemski brend Jobe Water Sports koji proizvodi čitavu paletu opreme za vodene sportove već desetljećima, možda je i najpoznatiji po “tubama”. Svaki vlasnik brzog glisera koji drži do sebe, trebao bi imati barem jednu ovakvu igračku sa sobom. Zabavno i jednostavno, ne iziskuje gotovo nikakvo znanje, dok oni iskusniji mogu s tubom napraviti razne akrobacije. Čvrsti materijali i dobro pozicionirane ručke za tubiranje u sjedećem, ležećem ili klečećem stavu pružaju različite mogućnosti i jamče dobar provod na moru.

Aztron Wing Foil

 

aztron wing foil 2

Ovaj tip jedrenja na dasci, ako se to uopće može svrstati u tu kategoriju, sve je popularniji među mladima, ali i kao adrenalinska zabava profesionalnih jedriličara. To i nije čudo, jer foil, wing i daska na napuhavanje već i kao pojmovi sami za sebe zvuče obećavajuće, a u kombinaciji pružaju vraški dobru zabavu na vjetru. Praktični paket koji je kao iz televizijskih reklama – stane u prtljažnik vašeg automobila – pa ga možete ponijeti sa sobom na godišnji, držati u brodici ili kod kuće. Jednostavno se napuše, sklopi i zabava može početi.

Nautibuoy

nautibuoy

Kada nam superjahta nije dovoljno prostrana, tu je Nautibuoy. Ili ako bismo uz našu 10-metarsku brodicu htjeli uživati kao oni na susjednom sidru, platforme na napuhavanje praktično su rješenje za povećavanje beach club segmenta na brodicama. Nautibuoy proizvodi niz platformi za različitu namjenu, od tehničkih za čišćenje i održavanje jahti, do onih za privezivanje jet-skija, barskih s rashladnim kutijama za piće ili ležaljkama. Napušete, vežete i uživate.