hanse_emotion_4

Brodogradilište Hanse poznato je po inovacijama i hrabrosti prilikom uvođenja novih rješenja na tržište. Pod motom „Breaking Rules. Setting Trends” predstavljene su tako brojne nove smjernice u gradnji jedrilica koje čine ovu njemačku marku jedinstvenom. Ovoga puta Hanse predstavlja jednu vrlo zanimljivu inovaciju pod nazivom Hanse 315 e-motion rudder drive koja donosi revoluciju u pogonu jedrilica.

Ova inovacija razvijena je u suradnji s partnerima, tvrtkama Jefa i Torqeedo, a riječ je o elektromotoru koji osim što zamjenjuje klasični pogonski agregat, uklanja i potrebu za saildrive pogonom. Naime, kod ovog su pogona električni motor snage 4 kW i sklopivi propeler integrirani u list kormila. Prednost ovakvog sustava je značajno bolja upravljivost kao i gotovo bešumni pogon bez ikakve emisije štetnih plinova.

Ujedno je prednost što takav pogonski sustav integriran u kormilo usmjerava potisak u smjeru u kojem je kormilo okrenuto. Pritom povećani maksimalni kut kormila od 100 stupnjeva omogućava jedrilici Hanse 315, koja je kao prvi Hanse model opremljena tim pogonom, okretanje na mjestu oko vlastite osi pri plovidbi unaprijed i unatrag. Kod bočnog pristajanja uz obalu ili odvajanja od obale vrlo se precizno može krmu približiti mulu što je posebno korisno pri jakom vjetru te u uskim lukama.