DSCF3081

Premijeru je Hanse 315 imao u Cannesu, a potom je bio izložen na gotovo svim važnijim sajmovima, pa je tako prvi primjerak u travnju stigao i na Jadran. Naime, tijekom Croatia Boat Showa zajedno s kompletnom gamom izložila ga je tvrtka Croatia Yachting, zastupnik Hanse za Hrvatsku, a mi smo se nestrpljivo nakon završetka sajma ukrcali na ovaj zanimljivi brod. A to smo učinili ne samo s velikim veseljem već i s posebnom znatiželjom jer je tijekom zime Hanse 315 već dobila nekoliko prestižnih nagrada u raznim izborima za brod godine, u SAD-u i Europi, od kojih je ipak najvažnija ona dodijeljena na sajmu Boot u Düsseldorfu, „European Yacht of the Year“ u kategoriji obiteljskog krstaša koju dodjeljuju najpoznatiji europski nautički novinari nakon odrađenih vrlo rigoroznih testova. A u Splitu su i nas dočekali ozbiljni uvjeti, idealni za ozbiljan test na moru: umjereno do jako jugo s udarima od preko 20 čvorova i valovima od oko metra visine, od kojih su neki bili i veći.

DSCF2861
No prije dojmova o ponašanju 315-ice u plovidbi, pogledajmo što sve može ponuditi ova toliko hvaljena jedrilica koja nasljeđuje vrlo popularni Hanse 325. Zanimljivo, nakon 345-ice predstavljene prije tri godine, to je drugi model koji je i po nazivu i po veličini malo manji od svog prethodnika, što je suprotno uobičajenoj praksi. No sudeći prema iskustvu s Hanse 345, ali i dosadašnjim impresijama kolega novinara s najnovijom Hanse 315, boljom organizacijom prostora na brodu te unaprijeđenom funkcionalnošću nadoknađeni su egzaktno izgubljeni centimetri te je zapravo dobiveno mnogo više.

DSCF3057
Od većeg i ergonomski bolje oblikovanog kokpita, preko prozračnijeg osjećaja u salonu i najveće kupaonice u klasi, pa do krmene kabine s velikodušnim, poprečno postavljenim ležajem. Čini nam se da je “stradala” samo pramčana kabina u kojoj je sada, doduše vrlo veliki, ležaj postavljen skroz do pregrade bez međuprostora, no to je nadoknađeno s nekoliko opcijskih mogućnosti. Naime, u ponudi je i pregrada sa širokim otvorom bez vrata, što nam se čini najboljim odabirom koji vizualno dodatno povećava prostranost, ali i opcija s kraćim ležajem namijenjenim djeci, ili pak mogućnost jednostrukog ležaja za odraslu osobu.