Hanse 315

Iako je u ožujku zaplovila najveća i najluksuznija Hanse jedrilica dosad, impresivan model 675 od preko 20 metara dužine, mi smo se pozabavili najmanjim modelom, lani na jesenskim sajmovima predstavljenim Hanse 315

DSCF3081

Premijeru je Hanse 315 imao u Cannesu, a potom je bio izložen na gotovo svim važnijim sajmovima, pa je tako prvi primjerak u travnju stigao i na Jadran. Naime, tijekom Croatia Boat Showa zajedno s kompletnom gamom izložila ga je tvrtka Croatia Yachting, zastupnik Hanse za Hrvatsku, a mi smo se nestrpljivo nakon završetka sajma ukrcali na ovaj zanimljivi brod. A to smo učinili ne samo s velikim veseljem već i s posebnom znatiželjom jer je tijekom zime Hanse 315 već dobila nekoliko prestižnih nagrada u raznim izborima za brod godine, u SAD-u i Europi, od kojih je ipak najvažnija ona dodijeljena na sajmu Boot u Düsseldorfu, „European Yacht of the Year“ u kategoriji obiteljskog krstaša koju dodjeljuju najpoznatiji europski nautički novinari nakon odrađenih vrlo rigoroznih testova. A u Splitu su i nas dočekali ozbiljni uvjeti, idealni za ozbiljan test na moru: umjereno do jako jugo s udarima od preko 20 čvorova i valovima od oko metra visine, od kojih su neki bili i veći.

DSCF2861
No prije dojmova o ponašanju 315-ice u plovidbi, pogledajmo što sve može ponuditi ova toliko hvaljena jedrilica koja nasljeđuje vrlo popularni Hanse 325. Zanimljivo, nakon 345-ice predstavljene prije tri godine, to je drugi model koji je i po nazivu i po veličini malo manji od svog prethodnika, što je suprotno uobičajenoj praksi. No sudeći prema iskustvu s Hanse 345, ali i dosadašnjim impresijama kolega novinara s najnovijom Hanse 315, boljom organizacijom prostora na brodu te unaprijeđenom funkcionalnošću nadoknađeni su egzaktno izgubljeni centimetri te je zapravo dobiveno mnogo više.

DSCF3057
Od većeg i ergonomski bolje oblikovanog kokpita, preko prozračnijeg osjećaja u salonu i najveće kupaonice u klasi, pa do krmene kabine s velikodušnim, poprečno postavljenim ležajem. Čini nam se da je “stradala” samo pramčana kabina u kojoj je sada, doduše vrlo veliki, ležaj postavljen skroz do pregrade bez međuprostora, no to je nadoknađeno s nekoliko opcijskih mogućnosti. Naime, u ponudi je i pregrada sa širokim otvorom bez vrata, što nam se čini najboljim odabirom koji vizualno dodatno povećava prostranost, ali i opcija s kraćim ležajem namijenjenim djeci, ili pak mogućnost jednostrukog ležaja za odraslu osobu.