klopa2

Gustože sipe

Ne daj Bože da brod zacrni. Ma nek’ je nosi more! Neki preporučaju oderati joj kožu, moj vam je savjet — ne činite tu glupost! Ni sa čim ne pretjerujte jer ćete izgubiti izvornu boju, okus i miris jela.

Ovo je jednostavno ribarsko jelo koje se spravlja na brzinu kad nema ništa drugo pametnije, bolje rečeno, kaloričnije za jelo. Ako se sipa uhvatila u mrežu, znao je ribar kroz stisnute zube ispustiti i koju pogrdnu riječ. Obično bi se taj dio mreže odvojio i ostavio tako da preko bande (ruba broda) visi nad morem, a sipa koja će sasvim sigurno ispustiti crnilo to učini u more. Ma tko bi još ruke koje je more tko zna koliko dugo milovalo i ispiralo sad zamazao tom masnom teško skidajućom crnom tintom? Ne daj Bože da brod zacrni. Ma nek’ je nosi more! Ali ako je ulov bio iznimno loš, dobro bi došla i sipa! Sipa se često lovila i ostima, posebno u ožujku (U po mača sipa i komarča), ali takav lov su prakticirali oni koji nisu imali mreže pa su uz obalu s ostima u ruci provodili dan čekajući zaljubljeni par sipa koji se neoprezno približio obali. I djeca su to s posebnom strašću radila i tako vježbala ruku i oko, a i naučila koju sipu prvu gađati pa pričekati drugu koja će se vratiti zbog ljubavi ili radoznalosti i dakako i ona zaglaviti. Okrutno! Zato vam neću otkriti kako postupiti.

klopa1

E, danas je sipa tražena delicija ma kakogod se pripremila. Sipa na gulaš ili, kako se još zna reći, s krumpirima moguće je najjednostavnija njena priprema, ali otvara mnoge druge mogućnosti pa i kreativnost i maštovitost, onako u hodu, svakomu tko se i slabije snalazi u kuhinji, a poželi se pokazati u sasvim drugom svjetlu. Dakle, sipu očistite, izvadite utrobu, ako baš hoćete i zub između krakova i oči. Odstranite kost (brodić) i isperite. Za svaki slučaj pospremite na tanjurić vrećicu s crnilom, nikad se ne zna, možda će vam zatrebati. Neki preporučaju oderati sipinu kožu, moj vam je savjet — ne činite tu glupost! (…) Više pročitajte u 258. broju Mora.

*Tiskano izdanje potražite na kioscima ili digitalno izdanje putem Google Play i AppStore aplikacija, kao i u našem webshopu.

Piše: Marko Vučetić

Pridružite se diskusiji

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *