149

Niti ove godine ne činimo iznimku te donosimo testove četiri prilično različita gumenjaka: Ris Marine 900, Manta 700R Jet, Joker Clubman 28 te Valiant 550 Sport. Ove smo godine nastojali da se osim veličinom, ističu i brojnim drugim karakteristikama pa je jedan od njih namijenjen prijevozu putnika, drugi je s jet-pogonom, treći je klasičan luksuzan talijanski gumenjak, a četvrti manji primjerak poznate marke s kojom se može kupiti ulaznica u svijet popularnih gumica.

A taj svijet raste i širi se iz dana u dan. Gotovo da nema profesionalne ili rekreativne namjene na moru za koju se ne grade prilagođeni gumenjaci. Od vojnih, interventnih, nadzornih, ribarskih, ronilačkih do onih koji nas obično najviše privlače – rekreativnih. A i ti su danas u rasponu od tendera na manjim jedrilicama do pravih jahti s luksuznim kabinama i salonima. Za ovaj naš prilog odabrali smo tipove koji se najčešće nađu u komercijalnoj ili privatnoj uporabi. Dva od njih nastala su u našem dvorištu. Jedan u Zagrebu, a drugi u Sloveniji, a dva dolaze iz zemalja velikih proizvođača gumenjaka – Italije i Sjedinjenih Američkih Država.

Boravak na njihovoj palubi toliko blizu morske površine jedna je od onih magičnih privlačnosti koja omogućuje neposrednu povezanost s morem. Stoga uživajmo zajedno bez ograničenja u gumenjacima i svemu što nam omogućuju, jer plovidba i nautika bez njih danas zasigurno ne bi bili takvi kakve ih poznajemo.

joker

manta

rm

vailant